BiH
0

Utvrđen ustavni osnov i principi prijedloga amandmana na Ustav BiH

FENA
Na danas održanoj 63. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrđen je ustavni osnov i principi Prijedloga amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđen je i ustavni osnov za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Izvozno-kreditne agencije BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Odlučeno je da se od Predstavničkog doma zatraži produženje roka za izjašnjavanje o amandmanima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kao i formiranje radne grupe u koju su imenovani Remzija Kadrić, Martin Raguž i Drago Kalabić da u suradnji sa Državnom agencijom za zapošljavanje i nadležnim ministarstvom pristupe izradi konačnog teksta Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Također je odlučeno da se zatraži produženje roka za izjašnjavanje o amandmanima za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kao i formiranje radne grupe u koju su imenovani Halid Genjac, Velimir Jukić i Lazar Prodanović da u suradnji sa Uredom visokog predstavnika u BiH te Ministarstvom pravde BiH sačine konačni tekst predloženog zakona.

Članovi Komisije su podržali principe Prijedloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći a u drugom čitanju su podržani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Usvojena je Informacija o krivičnim djelima protiv dostojanstva ličnosti i morala u BiH, sa naglaskom na krivična djela krijumčarenja i trgovine ljudima, u 2006. i 2007. godini i u prvih devet mjeseci 2008. godine i Prijedlog državne strategije za nadzor nad opojnim drogama, sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u BiH sa zaključkom da se upute Predstavničkom domu na usvajanje.

Inicijativa za formiranje radne grupe za izradu teksta novog ustava BiH, koju su predložili Martin Raguž i Vinko Zorić, je primeljena k znanju kao i zaključak da se Predstavnički doma izjasni o pomenutoj inicijativi, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.