Suzbijanje nezakonitosti
0

Utvrđen sporazum BiH i EU o jačanju granične saradnje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog statusnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina i Evropska unija zaključivanjem ovog sporazuma jačaju i institucionaliziraju graničnu saradnju, uključujući usaglašavanje operativnog plana, pojednostavljenje i ubrzanje obavljanja zajedničkih intervencija na granicama, kao i saradnju s drugim agencijama i tijelima EU", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Saradnja uključuje i zajedničke operacije koje podrazumijevaju djelovanje za suzbijanje nezakonitih imigracija, odnosno prekograničnog kriminala.

"Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara je, pored toga, na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo Odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirijske Arapske Republike.

"Pod opravdanim razlozima humanitarne prirode smatraju se nepovoljna sigurnosna situacija i stanje životne ugroženosti u Sirijskoj Arapskoj Republici. Produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga u trajanju najduže do jedne godine može se odobriti državljaninu Sirijske Arapske Republike na njegov zahtjev ukoliko ima odobrenje privremenog boravka izdato na osnovu ove odluke i koje nije protivno Zakonu o strancima", stoji u saopćenju.

Navode da postupak za produženje privremenog boravka iz humanitarnih razloga provodi Služba za poslove sa strancima.

"Protiv rješenja Službe stranac može izjaviti žalbu Ministarstvu sigurnosti BiH", stoji u saopćenju Vijeća ministara BiH.