Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o vinu

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o vinu, s oznakom "E“, koja predstavlja potvrdu njegove usklađenosti s legislativom Evropske unije u ovoj oblasti.

Ovim zakonom uređuje se provođenje jedinstvenog sistema u vezi s proizvodnjom i prometom grožđa, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina koji se koriste u proizvodnji vina.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je BiH imala zakon o vinu, ali da je trebalo mijenjati više od 50 posto sadržaja postojećeg zakona.

"Mi smo to uradili i mislim da je to dobro za vinarsku industriju u BiH“, kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je podržalo inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o garanciji između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj po Ugovoru o zajmu između Vodovoda i kanalizacije Bijeljina a.d. i Evropske banke za obnovu i razvoj radi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini.

Ovim ugovorom Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Vodovodu i kanalizaciji Bijeljina a.d. u iznosu od pet miliona eura uz garanciju BiH i podgaranciju Republike Srpske. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući 3,5 godina grejs perioda uz povoljnu kamatnu stopu.

Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, od čega Evropska banka za obnovu i razvoj - pet miliona, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) grant - 4,3 miliona eura, Evropska unija grant - sedam miliona eura i Općina Bijeljina - 6,7 miliona eura.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o implementaciji Platforme za raspodjelu DKP imovine bivše SFRJ.

Po Špirićevim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo finansija i trezora BiH su zaduženi da intenziviraju aktivnosti kako bi se deblokirao pregovarački proces raspodjele DKP imovine bivše SFRJ.

"Mislim da se tu stvari pomjeraju i da će ta imovina uskoro biti podijeljena u skladu s procedurama sukcesije imovine“, kazao je on.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova o aktivnostima NATO koordinacionog tima Vijeća ministara BiH nakon odluke NATO-a o ulasku BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Vijeće ministara zadužilo je NATO koordinacioni tim Vijeća ministara BiH da započne aktivnosti za izradu svog prvog godišnjeg nacionalnog programa BiH (Annuall National Programm - ANP), koji bi trebao biti finaliziran u septembru ove godine.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Jelicu Grujić za direktora Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA).

Također, donijelo je Rješenje o imenovanju Semihe Borovac za kooordinatora za reformu javne uprave pri Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog za obnavljanje mandata rukovodećem državnom službeniku Lidiji Vignjević, sekretaru s posebnim zadatkom u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Špirić je kazao da je Vijeće ministara BiH predložilo Antu Matića iz Federacije BiH za člana Komisije za koncesije BiH, a člana iz RS-a će predložiti na narednoj sjednici.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o formiranju Interresorne radne grupe za izradu procjene ugroženosti BiH od prirodnih i drugih nesreća. U Interresornu radnu grupu imenovano je 45 članova, od kojih 40 predstavljaju nadležne institucije u BiH, a pet su eksperti. Rok za izradu dokumenta Procjena ugroženosti je do 31. decembar.

Vijeće ministara BiH donijelo je više odluka o naknadama za rad u tijelima i komisijama na državnom nivou u preporučenim iznosima od Ministarstva finansija i trezora BiH, a u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Odlukom o kriterijima za utvrđivanje novčane naknade za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim odborima i drugim radnim tijelima iz nadležnosti institucija BiH.

"Radi se o skromnim naknadama tamo gdje je dato pozitivno rješenje i gdje smo donijeli danas odluku. Mnogo su manji iznosi koje smo mi usvojili od predloženih iznosa“, kazao je Špirić.

Upitan kada će biti riješeno pitanje imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Špirić je odgovorio da, što se njega tiče, može se riješiti odmah.

„Ja sam za to da se poštuje konkurs, konkursna procedura. Treba nam jedan glas bošnjačkih ministara. Još uvijek tu saglasnost nemamo. Imamo radikalna upozorenja iz direkcije i ja ću to staviti na naredu sjednicu Vijeća ministara, jer sindikat nam piše, upozorava, ne samo da je kriminalizovana direkcija nego da su kriminalci ovladali direkcijom“, kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, nikome se u ovom trenutku ne čini dobro - ni onima koji upravljaju direkcijom, niti će se ostaviti dobro stanje za one koji dolaze.

"Ne mogu ništa sam promijeniti i mislim da oni koji trebaju da mi pomognu da donesemo odluku trebaju da kažu konačnu riječ. Stanje nije dobro, upozorenja su drastična“, kazao je Špirić, dodajući kako ima informacije da su kriminalne grupe duboko ušle u direkciju.

"To su saznanja koja imaju i drugi u BiH, ali ne žele da taj problem riješe, i sve dotle dok to bude tema za politikantstvo, a ne za ozbiljno razmišljanje, imat ćemo to kao problem“, kazao je Špirić.

Dodao je da će izvještaj koji je on dobio biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

"Nema potrebe niko mene posebno da izvještava šta se tamo dešava. Ja to hoću da podijelim s Vijećem ministara. Taj izvještaj će biti na Vijeću ministara i ponovo ću pitati ima li saglasnosti da završimo izbor direktora u skladu s konkursom. Oni koji neće moraju da ponesu odgovornost“, kazao je Špirić.