{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Prijedlog zakona o sukobu interesa

S
23.10.2008. u 14:55
0
0
Utvrđen Prijedlog zakona o sukobu interesa
0
Utvrđen Prijedlog zakona o sukobu interesa
Prijedlog zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH koji je, na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Vlada Federacije BiH, u potpunosti je usklađen sa tekstom zakona usvojenim na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i s državnim Zakonom o sukobu interesa.
Primjedbe i sugestije iz rasprave na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koji je Nacrt zakona ocijenio dobrom osnovom za izradu Prijedloga, biće razmatrane i analizirane u okviru priprema prijedloga izmjena i dopuna ovog zakona koji će pripremiti Vlada FBiH.

Kao što je poznato, Prijedlogom zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH se, sukladno obavezi iz državnog zakona, regulišu načela djelovanja izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u obnašanju javnih dužnosti, uz odgovornost prema biračkom tijelu i građanima, slučajevi nespojivosti obnašanja na određenim pozicijama sa javnim funkcijama izabranih dužnosnika, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika, zabrane i novčani limit za obavljanje poslova za vrijeme obnašanja javne funkcije.

Precizirano je da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije u roku od tri dana nakon preuzimanja javne funkcije.

O tome da li neko stanje, postupak ili radnja predstavljaju kršenje odredaba ovog zakona, kao i o svakoj drugoj stvari u vezi implementacije ovog zakona odlučuje Centralna izborna komisija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: