{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Prijedlog zakona o sukobu interesa

S
Sarajevo-x.com
23.10.2008. u 14:55
0
0
Utvrđen Prijedlog zakona o sukobu interesa
0
Utvrđen Prijedlog zakona o sukobu interesa
Prijedlog zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH koji je, na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Vlada Federacije BiH, u potpunosti je usklađen sa tekstom zakona usvojenim na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i s državnim Zakonom o sukobu interesa.
Primjedbe i sugestije iz rasprave na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koji je Nacrt zakona ocijenio dobrom osnovom za izradu Prijedloga, biće razmatrane i analizirane u okviru priprema prijedloga izmjena i dopuna ovog zakona koji će pripremiti Vlada FBiH.

Kao što je poznato, Prijedlogom zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH se, sukladno obavezi iz državnog zakona, regulišu načela djelovanja izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u obnašanju javnih dužnosti, uz odgovornost prema biračkom tijelu i građanima, slučajevi nespojivosti obnašanja na određenim pozicijama sa javnim funkcijama izabranih dužnosnika, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika, zabrane i novčani limit za obavljanje poslova za vrijeme obnašanja javne funkcije.

Precizirano je da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije u roku od tri dana nakon preuzimanja javne funkcije.

O tome da li neko stanje, postupak ili radnja predstavljaju kršenje odredaba ovog zakona, kao i o svakoj drugoj stvari u vezi implementacije ovog zakona odlučuje Centralna izborna komisija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: