Vlada FBiH
13

Utvrđen Prijedlog zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju branilaca

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno­-oslobodilačkog rata.

Razlog za izmjene i dopune prevashodno je otklanjanje diskriminacija i neujednačenih prava pripadnika branilačke populacije do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ujedno, na ovaj način se izvršava presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 22. i 29. 1. 2014. godine, kojom je utvrđeno da odredba člana 15. stav 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena-oslobodilačkog rata nije u saglasnosti sa Ustavom Federacije BiH.

Prema novopredloženom rješenju, korisnici prava na penziju koji su to pravo stekli prema Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima, a koje su ostvarili po osnovu konačnih i pravosnažnih rješenja, nastavljaju i dalje ostvarivanje tih prava u skladu sa ovim rješenjima. Izuzetno, korisnici prava zadržavaju dostignutu visinu penzije u isplati koja im je bila utvrđena prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena-oslobodilačkog rata.

Isplata penzija ovim korisnicima bit će uspostavljena kroz prelazni period od tri godine: od 1.1.2017.godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1.1.2018. godine po isplatnom koeficijentu 1,32, a od 1.1.2019. godine penzija će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,485.

Ponovna uspostava visine penzije bit će vršena na osnovu zahtjeva korisnika prava u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku.