Vlada KS
0

Utvrđen Prijedlog zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je utvrdila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika KS-a kojim se uređuju plaće, platni razredi i koeficijenti za platne razrede policijskih službenika MUPKS-a, naknade te druga pitanja koja se odnose na primanja policijskih službenika.

Prijedlog zakona je upućen u skupštinsku proceduru s prijedlogom njegovog donošenja po hitnoj proceduri, saopćila je danas Pres- služba Kantona Sarajevo.

Na sjednici Vlade donesena je i Uredba o naknadama koje nemaju karakter plaće kojom se uređuju kriteriji i način ostvarivanja naknada i drugih materijalnih prava državnih službenika i namještenika u kantonalnim organima uprave, a čija visina i način ostvarivanja nisu u potpunosti regulirani Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti KS-a.

Vlada KS-a najoštrije je osudila sve vrste prijetnji i ugrožavanja sigurnosti ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo Emira Suljagića i članova njegove porodice kao i sve druge vrste prijetnji upućenih članovima Vlade KS-a i izabranim zvaničnicima KS-a.

Od nadležnih institucija se očekuje da poduzmu sve mjere da bi se pronašli i procesuirali počinioci ovih djela, a Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a naloženo je da, u skladu sa Zakona o unutrašnjim poslovima, poduzmu adekvatne mjere zaštite ministra Suljagića zbog upućenih prijetnji i ugrožene njegove sigurnosti i sigurnosti njegove porodice.

S obzirom na to da je do 10. februara na snazi odluka o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama na području kantona, zbog proglašenja stanja prirodne nesreće, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a će u petak obavijestiti javnost o narednim koracima i odlukama vezanim za nastavni proces u osnovnim i srednjim školama.