Vlada FBiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon što je obavljena parlamentarna, kao i javna rasprava u kantonima o Nacrtu, Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. Riječ je o novom zakonskom projektu, pošto bi još jedne izmjene postojećeg zakona obuhvatile više od njegove polovine, a izmijenjen je, u skladu sa materijom koju reguliše, i naziv zakona.

Prijedlogom zakona se u osam poglavlja uređuju uslovi, obavljanje obrtničke i srodnih djelatnosti, registracija, poslovanje, zajedničko obavljanje i prestanak obavljanja obrta i srodnih djelatnosti, obrazovanje i osposobljavanje za obavljanje obrta, organiziranje obrtnika i lica koja obavljaju srodne djelatnosti, te nadzor nad sprovođenjem zakona. Obrtnik i lice koje obavlja srodnu djelatnost je fizičko lice koje obavlja djelatnost u svoje ime i za svoj račun, pri čemu se može koristiti i radom drugih lica sa kojima obavezno zaključuje ugovor o radu, u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom.

Propisano je da se obrti dijele na vezane i posebne, te navedena neophodna stručna sprema za njihovo obavljanje. Tako se za obavljanje vezanih obrta traži odgovarajuća stručna sprema, a za obavljanje posebnih obrta i dodatno saglasnost za obavljanje posebnih obrta. Slično je propisano i za obavljanje srodnih djelatnosti, sa izuzetkom poljoprivrednih djelatnosti, gdje se ne traži stručna sprema iz razloga olakšavanja prijave ove djelatnosti od strane lica koja ih obavljaju. Inače, Prijedlogom zakona su pojednostavljene procedure registracije obrta i srodnih djelatnosti.

Za tradicionalne i stare zanate propisana je obaveza poznavanja zanatskih vještina i umijeća, kao i pretežan udio ručnog rada. Utvrđena je obaveza Vlade FBiH da, na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, a po prethodno pribavljenom mišljenju jedinice lokalne samouprave, napravi popis tradicionalnih i starih zanata. Pored toga, obaveza je Federalne i kantonalnih vlada, kao i jedinica lokalne samouprave da propišu posebne olakšice za obavljanje tradicionalnih i starih zanata, svako iz svoje nadležnosti.