BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o javnom servisu RTV Federacije BiH

FENA
Nakon što su njegova rješenja usuglašena s onima u Zakonu o javnom RTV sustavu BiH i Zakonom o javnom RTV servisu BiH, Vlada FBiH danas je većinom glasova utvrdila Prijedlog zakona o javnom servisu Radio-televizije Federacije BiH.

Prijedlog zakona čije donošenje predstavlja jedan od posljednjih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već je ranije poslat u parlamentarnu proceduru ali je tada pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda.

Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH donijelo je zatim odluku kojom je kazano kako Zakon mora sadržavati precizne i jasne formulacije za slučajeve kada je u pitanju ostvarivanje programskih načela u pogledu ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Nakon toga je OHR izvršio izmjene u tekstu Zakona. U danas utvrđenom Prijedlogu zakona, upućenom u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, kaže se kako osnivačka prava spram RTVFBiH vrši Parlament FBiH. Kako je precizirano Člankom VIII., RTVFBiH u obavljanju djelatnosti i u kadrovskoj strukturi provodi relevantne ustavne odredbe u svezi jednakih prava konstitutivnih naroda i ostalih u BiH.

RTVFBiH ima četveročlani Upravni odbor (imenuje ga Federalni parlament) s po jednim članom iz svakog konstitutivnog naroda te jednim iz reda ostalih. Članovi Upravnog odbora samostalni su u obnašanju svojih funkcija i ne primaju upute iz tijela koje ih je imenovalo. Konsenzus članova Upravnog odbora potreban je za imenovanje i razrješenje generalnog direktora, usvajanje statuta, programskih planova radija i televizije, kao i za donošenje financijskih planova i godišnjih proračuna.

Poslovodni odbor čine generalni direktor i rukovoditelji sektora. Generalnog direktora na razdoblje od pet godina imenuje Upravni odbor na temelju javnog natječaja a osoba iz istog konstitutivnog naroda ne može dva mandata uzastopno obnašati tu funkciju. Jedanaestočlano Programsko vijeće, sastavljeno od predstavnika znanstvenih, obrazovnih, kulturnih, gospodarskih, umjetničkih i sportskih institucija i udruga, predstavnika mladih i umirovljenika, na temelju javnog natječaja predlaže Upravni odbor, a imenuje Parlament FBiH.

Programsko vijeće ima isključivo savjetodavnu funkciju. RTVFBiH financira se iz rtv pristojbe/takse i marketinških prihoda, s tim što prihodi od pristojbe/takse ne podliježu poreskim obvezama.