{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen prijedlog zakona o izvršenju krivičnih sankcija

F
18.2.2009. u 16:42
0
0
Utvrđen prijedlog zakona o izvršenju krivičnih sankcija
0
Utvrđen prijedlog zakona o izvršenju krivičnih sankcija
Vlada FBiH danas je u Sarajevu utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.
Riječ je o usklađivanju važećeg zakona s dogovorenim mjerama OHR-a u rješavanju pitanja ratnih zločina i saradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Hagu, na način kako je to već učinjeno u zakonima na nivou BiH i u Republici Srpskoj.

Novopredloženim rješenjima se predviđa način izvršenja kaznenih sankcija i mjere pritvora koje je izrekao Sud BiH i precizira da će o uvjetnom otpustu osoba osuđenih sukladno nadležnosti BiH u kaznenim stvarima biti konsultiran Sud BiH po pitanju primjenjivog zakona.

Zakon je dopunjen i u dijelu koji se odnosi na izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora, regulisanjem nadležnosti kod odlučivanja o uslovnom otpustu osuđenih osoba od Suda BiH, a kod upućivanja na izdržavanje kazne zatvora dodata je i nadležnost Suda BiH, kao i obaveza bržeg obavještavanja nadležnog suda o stupnju, odnosno nejavljanju osuđene osobe na izdržavanje kazne zatvora.

Značajne izmjene odnose se na odredbe Zakona o pogodnostima osuđene osobe van ustanove, pri čemu se precizira za koje je pogodnosti obavezan nadzor, kao i kojim osobama se, prije isteka jedne polovine zatvorske kazne, neće odobriti korištenje pogodnosti izvan ustanove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: