BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo

FENA
Federalna vlada utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, prema kojem pravo na dodjelu zamjenskog stana nema bivši vlasnik kojem je za nacionalizovani stan isplaćena naknada u skladu sa zakonom, ili su mu u zamjenu za nacionalizovani stan date druge stvari i prava.

To pravo nema ni bivši vlasnik kojem je stan oduzet na temelju presude zbog kaznenog djela protiv ratnog i humanitarnog prava, ukoliko je stan stečen izvršenjem tog kaznenog djela.

Također, nema ga ni bivši vlasnik koji je za nacionalizirani stan obeštećen na temelju međudržavnih ugovora, kao ni onaj koji je stanarsko pravo stekao na stanu u državnom vlasništvu na teritoriji država nastalih iz bivše SFRJ, ili je stan otkupio u skladu sa Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VRAĆANJU, DODJELI I PRODAJI STANOVA

Na inicijativu Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlada FBH danas je utvrdila i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Zakonom o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, donesenom 2005. godine, propisan je i način na koji općina raspolaže stanovima čiji su vlasnici privatizirana preduzeća, te da te stanove dodjeljuje osobama čije je pravo utvrđeno posebnim zakonom o restituciji, te drugim osobama.

Kako zakon o restituciji još nije donesen, a postoji potreba dodjele zamjenskih stanova bivšim vlasnicima nacionalizovanih stanova, danas utvrđenim izmjenama i dopunama utvrđena je primjena člana 47. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Ovim se reguliše pitanje davanja zamjenskih stanova bivšim vlasnicima nacionalizovanih stanova.