81. sjednica Vlade FBiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Više je razloga koji su opredijelili Vladu na ovaj korak, a prije svega potreba otklanjanja problema izazvanih primjenom postojećih odredbi o načinu usklađivanja najnižih i najviših penzija, usaglašavanje postojećeg zakona sa Zakonom o doprinosima, čija primjena počinje početkom slijedeće godine, te produženje roka za “prijevremeno” penzionisanje budući da krajem ove godine ističe za sada propisani rok.

O predloženim rješenjima su, pošto se radi o podijeljenoj nadležnosti federalne i kantonalnih vlasti, dali mišljenja i kantoni (8) o čijim je primjedbama i sugestijama predlagač- Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vodilo računa kod finalne izrade Prednacrta zakona koji je bio predmet razmatranja na današnjoj sjednici Federalne vlade.

Izmjenama je, između ostalog, regulisano da prava iz PiO obaveznim penzijskim i invalidskim osiguranjem osiguravaju i ostvaruju i zaposlenici osigurani po posebnim propisima u FBiH, zaposlenici u institucijama BiH sa prebivalištem u FBiH, kao i profesionalna vojna lica u Oružanim snagama BiH.

Jedna od važnijih izmjena odnosi se na ustanovljavaanje prava na novčanu naknadu za fizičku onesposobljenost, što je u skladu sa Odlukom visokog predstavnika, potvrđenom od strane Parlamenta FBiH.

Iznos starosne penzije za mjesec koji se usklađuje prema Prijedlogu zakona ne može biti veći od četiri prosječne penzije isplaćene u decembru 2007. godine i usklađene za isplatni koeficijent za taj mjesec.

Jedinstven način usklađivanja svih penzija treba da obezbijedi odredba po kojoj se, kao osnov za utvrđivanje zajamčene i najniže penzije, uzima prosječna penzija isplaćena u decembru 2007. godine usklađena sa članom 51. Zakona za tekući mjesec u kojem se isplata vrši.

Predložena je i dopuna prema kojoj je nadležnom doktoru medicine primarne zdravstvene zaštite data mogućnost podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava po osnovu ocjene radne sposobnosti, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Postojeći zakon obogaćen je i potpuno novim članom kojim je uređeno pitanje nadležnosti za postupanje kod ostvarivanja prava iz PiO za osiguranike koji su ostvarili penzijski staž u BiH do 30.4.1992. godine, odnosno za postupanje u slučaju kada je staž osiguranja ostvaren nakon ovog datuma u Federaciji BiH, što do sada nije bilo regulisano.

Rok za ostvarivanje prava na “prijevremenu” penziju pod Zakonom utvrđenim uvjetima pomjeren je sa 31.12.2008. na 31.12.2015. godine.

Također, sa današnje sjednice Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Federaciji BiH. Riječ je o Zakonu, u identičnom i neizmijenjenom tekstu, kako ga je proglasio Visoki predstavnik za BiH Odlukom od 9.12.2005. godine, od kada se i primjenjuje u Federaciji BiH, pa je neophodno njegovo usvajanje u Parlamentu FBiH.