{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen prijedlog zakona o geološkim istraživanjima

F
7.3.2009. u 09:24
0
1
Utvrđen prijedlog zakona o geološkim istraživanjima
0
Utvrđen prijedlog zakona o geološkim istraživanjima
U skladu sa sugestijama i prijedlozima iz parlamentarne rasprave o Nacrtu, Vlada FBiH je 4. marta utvrdila Prijedlog zakona o geološkim istraživanjima FBiH.
Njime se uređuje i razgraničava nadležnost u ovoj oblasti između FBiH i kantona i usklađuju odredbe važećeg zakona iz 1993. sa zakonima donesenim u međuvremenu.

O predloženim rješenjima obavljena je prethodna rasprava u kantonima, budući da se radi o zajedničkoj nadležnosti FBiH i kantona, kao i u privrednim društvima i stručnim javnim ustanovama koje se bave geološkim istraživanjima i eksploatacijom mineralnih sirovina.

Prijedlogom ovog zakona stvaraju se uvjeti za strateški razvoj i utvrđivanje jedinstvenog načina istraživanja i korištenja rezultata tih istraživanja na području FBiH, a što je posebno značajno sa stanovišta planiranja racionalne eksploatacije u FBiH.

U Nacrtu zakona koji je bio dostavljen Vladi FBiH radi utvrđivanja Prijedloga definirana su i rješenja za geološka istraživanja koja su od interesa za FBiH te metodologija izrade osnovnih geoloških karata u GIS sistemu kao osnovnih dokumenata države koji se koriste kao podloge za pronalaženje mineralnih sirovina.

Za izradu geološke baze podataka neophodno je donošenje pravilnika i tehničkih propisa koji će biti usaglašeni s propisima i standardima EU.

Propisan je i jedinstveni način i uvjeti izvođenja geoloških istraživanja radi zaštite i racionalne eksploatacije mineralnih sirovina na području FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: