{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o komisiji za vrijednosne papire

F
26.8.2013. u 13:58
2
3
Utvrđen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o komisiji za vrijednosne papire
2
Utvrđen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o komisiji za vrijednosne papire
Vlada FBiH
Federalna vlada danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.
Dopune Zakona, kako je obrazloženo, potrebne su radi nastavika neometanog funkcioniranja finansijskog tržišta u Federaciji BiH.

Stoga će, prema novopredloženom rješenju, predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije nastaviti da obavljaju svoje dužnosti do imenovanja osoba koje će ih zamijeniti.

Naime, kako je sadašnjem sastavu Komisije istekao mandat, a novi članovi još nisu imenovani, bilo je potrebno da postojeći članovi nastave vršenje dužnosti radi omogućavanja funkcioniranja finansijskog tržišta.

Vlada je danas od Federalnog ministarstva finansija zatražila da, za jednu od sljedećih sjednica, pripremi i prijedlog za izmjene još nekih odredaba Zakona za koje ocijeni da su nelogični.

Federalna vlada danas je utvrdila Prijedlog autentičnog tumačenja člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, koji su potpisali predjedavajući oba doma Parlamenta FBiH.

Prema tom tumačenju, dužnost vršenja funkcije predsjednika, zamjenika predsjednika i tri člana Komisije za vrijednosne papire ne prestaje istekom mandata Komisije od pet godina, nego istekom mandata i odlukama o razješenju i imenovanju, koje donosi predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika Federacije, te potvrđivanjem tih odluka u Parlamentu Federacije BiH.

Ovo autentično tumačenje primjenjuje se od dana primjene člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire i bit će objavljeno u “Službenim novinama FBiH”.

Kako je obrazloženo, Komisija je organ uprave od čijeg funkcioniranja u punom kapacitetu ovisi funkcioniranje cjelokupnog tržišta i privrede u cjelini.

Namjera zakonodavca sasvim sigurno nije bila da samim protekom mandata, bez razrješenja, prestane rad Komisije i zaustavi se funkcioniranje tržišta i privrede.

Prema tome, Komisija kao organ izvršne vlasti ne može prestati funkcionirati, jer bi to bilo protivno ustavnim principima o obaveznom funkcioniranju izvršne vlasti i, time, države, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: