{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Prijedlog zakona o amnestiji za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka

F
21.4.2006. u 09:30
0
0
Utvrđen Prijedlog zakona o amnestiji za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka
0
Utvrđen Prijedlog zakona o amnestiji za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka
Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o amnestiji za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka i po skraćenom postupku ga uputila u parlamentarnu proceduru.
Donošenje ovog zakona u skladu je s preporukom Komisije za reformu odbrane (DRC) iz juna prošle godine za davanje “opće amnestije za sve građane Bosne i Hercegovine koji nisu počeli ili završili obavezno služenje vojnog roka od 1992. godine u bilo kojim oružanim snagama u kojima su trebali služiti vojnu obavezu.

Zamisao je da amnestija doprinese izgradnji povjerenja i podsticanju izbjeglica i ostalih da se vrate u Bosnu i Hercegovinu što je u duhu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, koji sadrži posebnu odredbu s ciljem sprječavanja korištenja regrutacije kao sredstva za ometanje povratka.

U skladu s tim, Prijedlogom zakona se daje oslobađanje od krivičnog gonjenja (abolicija) i potpuno ili djelimično oslobođenje od izvršenja kazne ili druge krivičnopravne sankcije, ukidanje pravnih posljedica osude i brisanje osude (amnestija) za izbjegavanje obaveze služenja vojnog roka svim osobama koje su podlijegale obavezi služenja vojnog roka ili su kao regruti na odsluženju vojnog roka odbili da prime ili upotrijebe oružje.

Amnestija se odnosi na sve počinioce spomenutih krivičnih djela koja su učinjena od 1. januara 1991. do 1. januara 2006. godine.Naime, za ova djela neće se preduzimati krivično gonjenje nakon 31. decembra 2005.

Odluku o primjeni amnestije u svakom pojedinačnom slučaju donosi organ nadležan u pojedinoj fazi krivičnog postupka i to po službenoj dužnosti u roku od pet dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: