Vijeće ministara
0

Utvrđen Prijedlog za izmjenu Zakona o osiguranju depozita

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća.

Izmjenama i dopunama Zakona bit će omogućeno bankama s više od deset posto državnog kapitala da učestvuju u programu osiguranja depozita, čime se izjednačavaju s privatnim bankama u ovom segmentu poslovanja na bh. tržištu.

Na ovaj način Vijeće ministara želi stvoriti jednake uvjete za poslovanje svih banaka u BiH uz maksimalno poštivanje principa ravnopravnosti u skladu s odgovarajućim evropskim direktivama u ovoj oblasti.

Na prijedlog Generalnog sekretarijata, Vijeće ministara je donijelo Rješenje o imenovanju članova Radne grupe za popis imovine. U radnu grupu imenovani su iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovin Zenit Kelić i Miroslav Prskalo; iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Emir Mehmedović i Sanela Latić; iz Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine Dragica Miletić i Željka Klobučar; iz Vlade Republike Srpske Dragan Spasojević, Vito Mikić i Miloš Čegar; iz Vlade Brčko Distrikta Radoslav Kojić, dok će iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine naknadno biti dostavljena imena članova ove radne grupe.

Radna grupa, koja odlučuje konsenzom, dužna je obaviti zadatak najkasnije u roku od šest mjeseci u skladu s Odlukom o formiranju Radne grupe za popis imovine koju je Vijeće ministara BiH donijelo na 83. sjednici 9. aprila 2009.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o osnivanju Savjetodavnog vijeća za poljoprivredu, ishranu i ruralni razvoj Bosne i Hercegovine, čime BiH ispunjava još jedan prioritet iz Evropskog partnerstva. Vijeće čine predstavnici relevantnih naučnih institucija, privatnog poljoprivrednog sektora, poljoprivredne i prehrambene industrije te nevladinih organizacija koje djeluju u tom sektoru.

Osigurat će da se kod donošenja sektorskih strategija, politika i programa gleda dugoročno na potrebe sektora i održivog upravljanja.

Vijeće treba da odredi prioritete za istraživanja i stručne obuke u oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za državu u cjelini.

Vijeće ministara BiH pozvalo je nadležne institucije u BiH da pojačaju aktivnosti na praćenju i koordinaciji informacija u vezi s pojavom svinjske gripe u svijetu, kako bi javnost u BiH bila na vrijeme informirana o razvoju situacije.

Danas je donijelo i Odluku o odobravanju 683.000 KM iz rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2009. te odobravanju strukture rashoda Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o odobravanju 663.000 KM iz rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2009. i odobravanju strukture rashoda Agencije za policijsku podršku.

Donesena je i odluka o odobravanju 562.656 KM iz rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2009. i odobravanju strukture rashoda Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Donošenjem ovih odluka, Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, stvara finansijske uvjete za rad ovih agencija radi daljnjeg provođenja policijske reforme u BiH.

Na prijedlog Suda BiH, Vijeće je danas donijelo i odluku o korišćenju sredstava rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu. Odlukom će za isplatu brutoplaća i naknada zaposlenim u Sudu BiH u 2009. godini biti odobrena sredstva od 201.388 KM. Sredstva su namijenjena za isplatu plaća dvojici sudija koji će zamijeniti odlazeće strane sudije i za integraciju određenog pratećeg stručnog osoblja za potrebe Suda BiH.

Danas je donesena Odluka o formiranju Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje kojim će predsjedavati zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić.

Koordinaciono tijelo stručno je i operativno tijelo Vijeća ministara BiH zaduženo za koordinaciju mjera prevencije, pripravnosti i za provođenje mjera zaštite i spašavanja u slučaju nastanka prirodnih i drugih nesreća u BiH te za prijem i pružanje međunarodne pomoći.

Vijeće je donijelo Odluku o usvajanju državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača BiH za 2009. koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ovo je prvi put da Vijeće ministara BiH donosi Državni godišnji program za zaštitu potrošača BiH radi kreiranja politike zaštite potrošača, definiranja pioriteta i određivanja mjera za njihovo ostvarivanje. Više od 100 mjera koje će provoditi nadležna državna, entitetska i tijela Brčko Distrikta BiH iz Državnog plana, između ostalog, uključuju izmjene i dopune zakonske regulative, unapređenje procesa informiranja o pravima potrošača i njihovoj zaštiti, kao i niz drugih mjera u vezi s preuzimanjem EU standarda u ovoj oblasti.

Vijeće je također danas utvrdilo Prijedlog sporazuma o uspostavljanju regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) i usvojilo izvještaj o obavljenim pregovorima. Predlagač, Ministarstvo pravde, dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak. Sporazumom će biti uspostavljena regionalna škola za javnu upravu sa sjedištem u Danilovgradu u Crnoj Gori, radi unapređivanja saradnje u oblasti javne uprave među njenim članicama i jačanja razmjene informacija s državama članicama EU i evropskog ekonomskog prostora.

Danas je utvrđen i Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Predlagač, Ministarstvo civilnih poslova, dostavit će Prijedlog Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Sredoje Nović. Zaključivanje ovog sporazuma kojim se institucionalno želi unaprijediti saradnja u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, doprinijet će daljnjem razvijanju prijateljskih bilateralnih odnosa.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je danas Informaciju u vezi s Izvještajem o realizaciji GRECO preporuka za Bosnu i Hercegovinu.

Usvojen je i Izvještaj GRECO-a (Grupa zemalja Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije) o ocjeni provođenja preporuka za Bosnu i Hercegovinu iz Drugog evaluacijskog izvještaja o procjeni stanja u BiH.

Vijeće je odobrilo objavljivanje Izvještaja GRECO-a o ocjeni provođenja preporuka za Bosnu i Hercegovinu na web stranici GRECO-a te obavezalo nadležne institucije i agencije u BiH da pristupe realizaciji onih preporuka čije je provođenje u Izvještaju GRECO-a ocijenjeno nezadovoljavajućim, saopćeno je.