Vlada
8

Utvrđen Prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, jer je utvrđeno postojanje određenih pravnih rješenja koja otežavaju njegovu primjenu.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, jer je utvrđeno postojanje određenih pravnih rješenja koja otežavaju njegovu primjenu.

Izmjenama i dopunama je ovaj zakon usuglašen sa ostalim propisima, kao što je Zakon o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH, posebno u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun plaće za državne službenike i namještenike u tijelima vlasti FBiH. Također je usuglašen s novim Zakonom o radu i Zakonom o izvršenju proračuna FBiH.

Rješenja ponuđena inoviranim Zakonom rezultat su njegove primjene, te primjedaba i sugestija datih u raspravama u Parlamentu FBiH, u postupku konzultacija provedenih sukladno Uredbi o pravilima za sudjelovanje zainteresirane javnosti u postupku pripreme federalnih pravnih propisa i drugih akata. Naime, tijekom izrade Zakona obavljene su izravne konzultacije s kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova i drugim zainteresiranim subjektima. Nositelj aktivnosti u vezi postupka konzultacija i razmatranja primjedaba i sugestija je bila Federalna uprava policije, koja praktično primjenjuje Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH.

Nadzor nad primjenom Zakona provode federalna ministarstva unutarnjih poslova, i finacija i Policijski odbor koji rješava u drugostupanjskom postupku na rješenja ravnatelja Federalne uprave policije i drugih tijela nadležnih za donošenje odluka.

Provodeći presudu Ustavnog suda FBiH, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama, koji je na snazi od 2012. godine.

Naime, Ustavni sud FBiH je utvrdio kako je člankom 72a. Zakona o matičnim knjigama povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Maglaj. U međuvremenu je još nekoliko jedinica lokalne samouprave Ustavnom sudu FBiH podnijelo zahtjeve za zaštitu prava na lokalnu samoupravu. Stoga se predložena izmjena odnosi na brisanje članka 72a. iz Zakona o matičnim knjigama. Sporna odredba se odnosi na posebne uvjete rada i odgovornost kao temelje za vrjednovanje poslova.

Naime, člankom 72a. se kaže kako pitanja iz područja matičnih knjiga i matičnog registra predstavljaju iznimno bitan i poseban javni, kao i osobni interes građana, te iziskuju stalni pojačani stupanj psihičkog i fizičkog napora i odgovornosti. Prema ovom članku, djelatnici su sredstva za plaće stjecali pod istim uvjetima koji vrijede za državne službenike i namještenike u općinskim i gradskim službama za upravu, odnosno za razinu kantona i Federacije BiH prema kantonalnim i federalnim tijelima uprave, uvećanu od 10 do 20 posto od osnovne plaće.