BiH
0

Utvrđen niz prijedloga za izmjene Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH

FENA
Međuresorna radna grupa za izradu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka utvrdila je danas niz prijedloga izmjena Zakona o sukobu interesa.

Jedna od zabranjenih aktivnosti izabranim zvaničnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnicima koja je potvrđena danas je i korištenje povlaštenih informacija o radu državnih tijela radi lične koristi ili koristi interesno povezanih osoba. Međutim, budući da nije bilo konsenzusa, nije data definicija povlaštene informacije.

Prihvaćen je prijedlog da izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije tri dana nakon preuzimanja javne funkcije.

Dalje, članstvo u upravnim odborima, nadzornim odborima ili menadžmentima javnih preduzeća nespojivo je s javnim funkcijama izabranih zvaničnika, koji mogu obavljati te funkcije u privatnim preduzećima, ali onda ona ne mogu poslovati s organima vlasti u poslovima većim od 5.000 KM godišnje.

Izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne smiju, također, vršiti rukovodeće dužnosti u fondacijama ili udruženjima koje se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 godišnje.

Međutim, na kraju nije nađeno rješenje za član koji govori o sankcijama zbog potrebe izjednačavanja s drugim zakonima. Zato je odlučeno da se u tom smislu uputi pismo u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, u ovom članu je predviđeno da se za kršenje odredbi Zakona izrekne zabrana kandidiranja u periodu od četiri godine, zatim kazne od 1.000 do 10.000 KM te vraćanje nelagalnih poklona ili novca ekvivalentnom takvom poklonu.