BiH
7

Utvrđen Nacrt zakona o Zavodu za maloljetnike

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je danas Nacrt zakona o javnoj ustanovi Zavod za prihvat i odgoj djece i maloljetnika - Sarajevo, kao pravnog nasljednika Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine, čija je prava i obaveze osnivača preuzeo Parlament FBiH.

Djelatnost novog Zavoda je resocijalizacija maloljetnih lica sa socijalnim i ličnim problemima i počinilaca krivičnih djela i prekršaja kroz izvršavanje odgojne zavodske mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, privremeni smještaj maloljetnika po odluci nadležnog suda, te kroz prihvat i odgoj djece i maloljetnika upućenih na osnovu odluke nadležnog organa starateljstva, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH utvrdila je danas i Parlamentu FBiH po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, što je u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH od 7. novembra 2012. godine.

Ustavni sud je utvrdio da član 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH.

Ovim izmjenama su među one koji po ovom zakonu ostvaruju prava dodati i nosioci Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena za vojne zasluge sa srebrenim mačevima.