{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Nacrt zakona o transplantaciji organa i tkiva

F
10.7.2008. u 15:02
0
0
Utvrđen Nacrt zakona o transplantaciji organa i tkiva
0
Utvrđen Nacrt zakona o transplantaciji organa i tkiva
Federalna vlada utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa i tkiva u svrhu liječenja.
-Novoponuđeno zakonsko rješenje, osim što otklanja neusklađenost dosadašnjih propisa s razvojem medicine i teži usklađivanju s evropskom praksom, omogućava mjere i aktivnosti za povećanje broja davatelja organa u Federaciji, pojasnio je na press konferenciji federalni ministar zdravstva Safet Omerović, dodajući da je ostavljena mogućnost da u pravnim konsultacijama bude eventualno izmijenjen naziv teksta u smislu naglašavanja principa dobrovoljnosti, odnosno darivanja organa.

Ministar Omerović je kazao da se utvrđenim nacrtom transplantacija organa i tkiva definište kao mjera koja se preduzima samo kad nema drugog vida uspješnog izlječenja oboljelog. Ne odnosi se na reproduktivne organe, organe i tkiva zametaka i fetusa te na krv i krvne pripravke.

Predviđena je transplantacija od živih donora te posebna procedura i uslovi za obavljenje kadaverične transplantacije.

Izjavu živog donora mora ovjeriti notar.

Zakon osujećuje mogućnost trgovanja organima, naveo je ministar i uspostavlja banku tkiva i centar za transplantacijsku medicinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: