Vlada FBiH
0

Utvrđen Nacrt zakona o sukobu interesa

Sarajevo-x.com
U skladu sa obavezom iz Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ovim zakonskim aktom regulišu se načela djelovanja izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u obnašanju javnih dužnosti, uz odgovornost prema biračkom tijelu i građanima, slučajevi nespojivosti obnašanja na određenim pozicijama sa javnim funkcijama izabranih dužnosnika, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika, zabrane i novčani limit za obavljanje poslova za vrijeme obnašanja javne funkcije.

Za izabrane dužnosnike, nositelje izršnih funkcija i savjetnike propisana je zabrana koja se odnosi na pozicije u upravnim i nadzornim odborima, odnosno upravama javnih preduzeća, kao i pozicije ovlaštenih osoba u javnim preduzećima, te pozicije direktora direkcije ili agencije za privatizaciju.

Zabrana se odnosi i na uzdržavanje od glasanja u vezi sukoba interesa u privatnim preduzećima u kojima izabrani dužnosnik, nositelj izvršnih funkcija i savjetnik imaju finansijski interes, kao i na poduzimanje službenih radnji koje bi mogle direktno uticati na privatno preduzeće.

Također su propisane i zabrane koje se odnose na sklapanje ugovora o pružanju osobnih usluga bilo kojem javnom preduzeću i bilo kojim privatnom preduzeću koje sklapa ugovore ili na drugi način posluje s vladama na bilo kojem nivou vlasti u vrijeme vršenja funkcije i za poslove preko 5.000 KM vrijednosti.

Zabrana se odnosi i na obnašanje dužnosti ovlaštene osobe u fondacijama i udrugama osnovanim sukladno zakonima a koje se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM.

Precizirano je da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova najkasnije u roku od tri dana nakon preuzimanja javne funkcije.

Odredbama zakona regulirane su i zabrane i sukob interesa u vezi angažovanja bliskih srodnika izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika, zatim zabranjene aktivnosti u pogledu primanja darova, dodatnih naknada ili pojava korištenja položaja na drugi način.

O tome da li neko stanje, postupak ili radnja predstavljaju kršenje odredaba ovog zakona, kao i o svakoj drugoj stvari u vezi njegove implementacije odlučuje Centralna izborna komisija.