Skupština KS
0

Utvrđen Nacrt zakona o srednjem obrazovanju

FENA
Skupština Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o srednjem obrazovanju.

"Utvrđeni su isti uslovi za osnivanje i rad javnih i privatnih srednjih škola. U srednjim školama je zabranjena svaka vrsta diskriminacije. Školovanje redovnih učenika u srednjoj školi sada može umjesto dosadašnje tri ili četiri trajati jednu ili dvije godine. Predvidjeli smo i obavezu izrade odgovarajućih programa stručnog usavršavanja kako bi se i nakon završene jedne odnosno dvije godine srednje škole dobila odgovarajuća zvanja", kazao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo, dodavši kako Nacrt zakona ima 18 novih članova.

Namjera je bila da za djecu nakon završene osnovne škole upis u srednje škole na ovaj način propišemo kao obavezu te da svaki mladi čovjek do navršene 18. godine mora završiti najmanje dvije godine srednje škole. Smatram da je to izuzetno korisna zakonska inicijativa koja će ukupnu obrazovanost naših građana u KS podići na jedan viši nivo, kazao je ministar Kešo.

S primjenom ovog zakona će se krenuti za godinu dana, a javna rasprava o zakonu će trajati 60 dana, potom će Skupštini KS biti ponuđen prijedlog ovog zakona.

Skupština KS utvrdila je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Tom izmjenom predviđeno je da kazna zatvora za nelegalno posjedovanje oružja iznosi od jedne do tri godine umjesto dosadašnjih šest mjeseci do dvije godine.

Nacrt zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije bit će upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, nakon čega će Skupštini biti ponuđen prijedog ovog zakona.

Skupština KS je utvrdila i Nacrt zakona o vodama, koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.