Vlada RS
0

Utvrđen Nacrt zakona o prestanku funkcioniranja entitetskog ombudsmena

FENA
Vlada RS-a utvrdila je danas Nacrt zakona o prestanku funkcioniranja institucije Ombudsmena RS-a.

U obrazloženju ovog nacrta stoji da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, članom 16. stav 2., reguliran prestanak rada ombudsmena entiteta i trajanje mandata ombudsmenu RS-a i njegovim zamjenicima u prijelaznom periodu.

Nakon provedene procedure od Parlamentarne skupštine BiH izvršeno je imenovanje Ombudsmena BiH, kada su se stekli i uvjeti za donošenje Zakona o prestanku funkcioniranja institucije Ombudsmena RS-a - zaštitnika ljudskih prava, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada utvrdila je i Prijedlog zakona o banjama, Prijedlog zakona o zaštiti zdravlja bilja u Republici Srpskoj, te Nacrt zakona o vinu i rakiji.

Prijedlogom zakona o banjama, između ostalog, predviđeno je odvajanje lječilišne od zdravstveno-turističke komponente, čime banje pretenduju da postanu pravi turistički centri s gostima-turistima.

Većina banja služi isključivo za lječilišne svrhe, dok veoma mali njih pruža usluge velnesa i preventivne medicine, iako svjetski trendovi u turizmu idu upravo u tom pravcu.

Stoga bi turisti kao gosti trebalo da budu, a u svijetu su već uveliko, ciljna grupa banjsko-turističkog sektora, kaže se u saopćenju.