{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Nacrt zakona o obrtu i obrtu sličnim djelatnostima

F
7.5.2008. u 16:25
0
0
Utvrđen Nacrt zakona o obrtu i obrtu sličnim djelatnostima
0
Utvrđen Nacrt zakona o obrtu i obrtu sličnim djelatnostima
Nekoliko je bitnih razloga koji su Vladu Federacije BiH rukovodili da, na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavao dopremijer Gavrilo Grahovac, utvrdi Nacrt zakona o obrtu i obrtu sličnim djelatnostima.
Naime, nakon što je 2003. godine stupio na snagu sadašnji Zakona o obrtu, prestala je primjena Zakona o samostalnom gospodarenju kojim su bile definirane sve gospodarske djelatnosti kojima se fizička osoba može baviti. Donošenjem zakona iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma, te su djelatnosti izdvojene iz Zakona o samostalnom gospodarenju, dok su u oblasti obrta ostale sve obrtničke, ali i djelatnosti koje s obrtom nemaju ničeg zajedničkog, a nisu definirane niti jednim drugim zakonom.

I konačno, nakon što su sagledani svi prijedlozi iz javne rasprave za izmjene Zakona o obrtu, konstatirano je kako bi trebalo mijenjati više od 50 posto teksta, te je odlučeno ponuditi sasvim novi zakonski tekst. Njime se obrt definira kao samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registriranih gospodarskih djelatnosti fizičkih osoba u osnovnom, dopunskom ili dodatnom p zanimanju.

Obrtu slična djelatnost je takva koja se obavlja po pravilima obrta, ali se ne smatra obrtom, u što se, sukladno članku III. Zakona o poljoprivredi, ubrajaju i poljoprivredne djelatnosti. U ovu kategoriju, također, spada i domaća radinost.

Nacrt zakona priznaje i kategoriju tradicionalnih i starih obrta koji iziskuju poznavanje posebnih umijeća i vještina, a njihov popis će, na prijedlog Federalnog ministarstva razvitka, poduzetništva i obrta, utvrditi Vlada FBiH. Za ovu vrstu obrta Federalna i vlade kantona mogu propisati odgovarajuće olakšice.

Dozvolu (tzv. obrtnicu) za bavljenje obrtom izdaje nadleženo općinsko tijelo. Ukoliko u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva ne dobije pozitivan ili negativan odgovor, obrtnik može započeti obavljanje obrta, o čemu je dužan pismeno izvijestiti nadležno općinsko tijelo.

Među glavnim novinama što ih je, u odnosu na sada važeća rješenja, ponudio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena, utvrđen na današnjoj sjednici Vlade FBiH, jeste osnivanje savjeta za praćenje cijena na svim razinama vlasti u Federaciji BiH. Njihov zadatak je sagledavanje utjecaja rasta cijena na standard građana, te predlaganje uvođenja izravne kontrole cijena ukoliko je index troškova života veći od pet posto.

Gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe cijene formiraju slobodno, osim za one proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena. Pri slobodnom formiranju cijena nije dopušteno narušavati principe slobodne konkurencije. To se odnosi na izravno ili neizravno dogovaranje kupovne i prodajne cijene ili bilo kojih drugih trgovinskih uvjeta, ograničavanje i kontrolu proizvodnje i tržišta, dogovaranje podjele tržišta ili izvora snabdijevanja.

Definiran je i pojam kontrole cijena, pod čime se, među ostalim, podrazumijeva praćenje i analiza njihova kretanja na domaćem i svjetskom tržištu i utjecaj na stabilnost tržišta i na životni standard. Predviđeno je i predlaganje mjera izravne kontrole cijena u slučajevima poremećaja u proizvodnji i na tržištu roba i usluga.

Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o vrstama, sadržaju i kvalitetu biogoriva u gorivima za motorna vozila. Uredbom se pod biogorivima podrazumijevaju bioetanol, biodizel, biogas, biometanol, biodimetiletar, bio-ETBE (etil-tercijami-butil eter), bio-MTBE (metil-tercijarni butil eter), sintetička biogoriva, biovodik i čisto biljno ulje.

Biogoriva koja se stavljaju u promet na domaće tržište su biodizel u formi čistog biogoriva ili u visokim koncentracijama u naftnim derivatima, eurodizel koji sadrži najviše pet posto biodizela, benzin u koji je umiješano biogorivo u malom postotku, čisto biljno ulje, biogas i gorivo koje se proizvodi iz biogoriva. Prosječni godišnji sadržaj biogoriva u svim gorivima za motorna vozila kojima se prometuje u Federaciji BiH po godinama iznosi: dva posto do kraja 2008., tri posto do kraja 2009. i 5,75 posto do kraja 2010. godine. Dobavljač mora osigurati da godišnji prosječni sadržaj biogoriva u svim gorivima kojima se prometuje na tržištu FBiH u pojedinoj kalendarskoj godini bude najmanje ekvivalentan sadržaju koji je određen za tu kalendarsku godinu. Ako je sadržaj biogoriva koje se miješa sa naftnim derivatima viši od pet posto zapremine metil estera masnih kiselina FAME ili pet posto zapremine bioetanola, dobavljač s ciljem zaštite neprilagođenih vozila, mora osigurati da krajnji kupac bude informisan o toj činjenici u vrijeme naručivanja ili isporuke goriva, na način da se prodajno mjesto posebno obilježi.

Vlada FBiH je dala saglasnost italijanskoj nevladinoj organizaciji L'ASSOCIAZIONE "GESU" CONFIDO IN TE iz Torina za osnivanje predstavništva u Federaciji BiH, sa sjedštem u Međugorju, općina Čitluk.

Predstavništvo se osniva u cilju ponovnog otkrivanja dara krštenja i vlastitog kršćanskog identiteta, aktivnosti u širenju ideja kršćanstva i Evanđelja, pripremanja i edukcije za službu ministerija, promicanja čovjeka, počevši od osiguranja potrebnih materijalnih sredstava radi postizanja osnovne životne aktivnosti i društvene samostalnosti, itd.

Ocijenjeno je kako djelatnosti ove nevladine organizacije nisu u suprotnosti s ustavnim i zakonskim odredbama.

Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za "Transfer za Fondaciju Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje" u iznosu od 558.914 konvertibilnih maraka. Za ukop 600 tijela identifikovanih žrtava namijenjeno je 160.000 KM, za izradu i postavljanje 465 komada prednjih šehidskih nišana 250.000 KM, te za zatvaranje 300 m2 fasadnih zidova bivše fabirke akumulatora u Potočarima 148.914 KM.

Vlada je, također, usvojila Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za finansiranje Fondacije Srebrenica-Potočari za prvi kvartal 2008. godine u iznosu od 139.728 KM.

Vlada Federacije BiH donijela je danas nekoliko odluka kojima se objekti i poslovni prostori u njenom vlasništvu privremeno dodjeljuju na korištenje drugim licima. Tako se, bez naknade, poslovni prostor u ul. Nedima Filipovića do broja 21, općina Novo Sarajevo, dodjeljuje Savezu bošnjačkih udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, a prostor u ulici Kralja Tomislava br. 14 u Mostaru dodjeljuje se za potrebe Udruge specijalne policije iz domovinskog rata "Munje" Mostar.

Ministarstvu sigurnosti BiH za potrebe smještaja azilanata se dodjeljuje na korištenje objekat u Delijašu, općina Trnovo.

Vlada FBiH je odobrila izdvajanje iz ovogodišnjeg budžeta 232.503 konvertibilnih maraka za sufinansiranje Projekta razvoja male komercijalne poljoprivrede u prvom ovogodišnjem kvartalu. Ova sredstva predstavljaju učešće Vlade FBiH u projektima koje finansira međunarodna zajednica.

Danas je odobreno i izdvajanje 31.590 KM za Gender Centar FBiH.

Usvojen je i Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele namijenjenih ranom otkrivanju raka dojke u ukupnom iznosu od milion KM. Prema ovom programu, najveći iznos (700 hiljada KM) daje se Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i zdravstvenim ustanovama za provođenje kontrolnih pregleda na terenu po cijeni on 25 KM za pregled, kao i za operativne troškove u implementaciji Projekta. Za nabavku dva mamografa izdvaja se 200 hiljada KM (za Opću bolnicu Konjic i Dom zdravlja u Grudama). Preostalih 100 hiljada KM dobiće Zavod uzdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za promociju projekta "Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke".

Usvojen je milion KM vrijedan Program utroška sredstava za prevenciju karcinoma debelog crijeva. Od ovog će iznosa Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH 900 hiljada KM utrošiti za nabavku testova za okultno krvarenje za potrebe 120 hiljada pacijenata, kao i za operativne troškove u implementaciji projekta, dok će se sa preostalih 100 hiljada KM realizirati promocija ovog projekta.

Odlukom Vlade, iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojeno 400 hiljada KM za udruženja građana i druge organizacije. Od ovog je iznosa 350 hiljada KM dato za djelatnost strukovnih udruženja i društava od značaja za FBiH, kao za i Program međuentitetske i međudržavne saradnje. Preostalih 50 hiljada KM ostavljeno je u interventnoj rezervi za finansiranje određenih programa ili projekata. Kriteriji za dobijanje ovih sredstava su da je udruženje registrirano na području FBiH, pri čemu će se cijeniti kvalitet programa sa humanitarnim, kulturnim, znanstvenim ili obrazovnim karakterom, a uvjet je i da kandidirani program nije obuhvaćen finansijskom podrškom resornog ministarstva. Vodiće se računa i o broju sudionika u programu kao i njegovoj samoodrživosti, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: