Vlada FBiH
0

Utvrđen Nacrt zakona o električnoj energiji

FENA
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o električnoj energiji.

Umjesto ranije dogovorenih izmjena i dopuna, koje bi obuhvatile više od polovine postojećeg zakona iz 2002. godine, Vlada se opredijelila za donošenje novog federalnog zakona koji, preciznije i sukladno novousvojenim strateškim dokumentima i dosadašnjom praksom, reguliše određene pojmove i pojave u ovoj oblasti. U potpunosti je izmijenjena zakonska odredba kojom se reguliše nadležnost za donošenje dugoročne energetske strategije na nivou FBiH, kao sastavnog dijela ove strategije u BiH.

Ovaj dokumenat, koji priprema Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a Vlada predlaže Parlamentu FBiH na usvajanje, sastoji se od energetske politike i strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora FBiH.

Nacrt zakona utvrđuje i jedanaest mjera i aktivnosti kojima se želi postići ostvarivanje dugoročnih ciljeva u ovom sektoru, a definiran je i Program implementacije Plana razvoja sektora, minimalni prelazni period koji obuhvata, te aktivnosti koje je neophodno preduzeti. Utvrđena je, također, obaveza Vlade FBiH da posebnim propisom uredi oblast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije.

Što se tiče nadležnosti Regulatorne komisije, dodata je odredba prema kojoj je ona obavezna da štiti prava učesnika u energetskom sektoru putem usklađivanja njihovih interesa radi ostvarivanja ciljeva energetske politike, a propisano je i da ova komisija arbitrira u sporovima između imalaca dozvola i kupca i u vezi sa pravom pristupa na distributivnu mrežu. U skladu sa već ustaljenom terminologijom usklađenom sa najnovijim kretanjima u ovoj oblasti, promijenjene su i dopunjene neke definicije, poput distribucije, električne efikasnosti, javnih usluga i operatora distribucije, te dodate neke nove kao što je, naprimjer, direktan vod. Novopredloženi zakon ima ukupno 103 člana, odnosno 17 više nego postojeći.