{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Nacrt: Budžet FBiH za 2015. u iznosu 2,34 milijarde KM

F
29.10.2014. u 13:22
25
26
Utvrđen Nacrt: Budžet FBiH za 2015. u iznosu 2,34 milijarde KM
25
Utvrđen Nacrt: Budžet FBiH za 2015. u iznosu 2,34 milijarde KM
Foto: Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru jednoglasno utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2.345.247.169 konvertibilnih maraka, što je za 130,3 miliona KM ili 5,3 posto manje u odnosu na federalni budžet za 2014. godinu.
Struktura prihodovne strane predstavlja odraz ekonomske aktivnosti tokom predhodnih godina. S obzirom na to da će Bosna i Hercegovina izvršiti otplatu III. stand-by aranžmana, a otplata IV. stand-by aranžmana nije dospjela, neto prihodi od indirektnih poreza su povećani budžetom FBiH za 2015. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s avnošću Vlade FBiH.

Rashodovna strana sačinjena je na temelju zahtjeva budžetskih korisnika, uz uvažavanje zakonskih obveza, politika i prioriteta Vlade FBiH, ažuriranih makroekonomskih projekcija i procjena raspoloživih budžetskih sredstava. Struktura rashodovne strane predstavlja odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što predstavlja jedan od prioriteta ekonomske politike u idućim godinama. Fiskalna politika Vlade Federacije BiH će i u 2015. godini biti orijentirana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom jačanju Federacije BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, nastavljaju se provoditi oštre mjere štednje u svim segmentima javne potrošnje.

Danas je, također, utvrđen i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2015. godinu koji, uz ostalo, propisuje da budžetski korisnici odobrena sredstva mogu koristiti samo za namjene koje su određene budžetom, a sukladno svojim godišnjim finansijskim planovima i po dinamici utvrđenoj tromjesečnim i mjesečnim planovima koje odobrava ministar finansija. Budžetski korisnici dužni su Federalnom ministarstvu finansija dostavljati tromjesečne finansijske planove za izvršenje budžeta 15 dana prije početka tromjesečja.

Propisan je i redoslijed prioriteta u izvršenju budžeta, a to su: otplate kamata i vanjskog i unutarnjeg duga FBiH, transfer za braniteljske/boračke invalidnine, druga braniteljska davanja i invalidnine za neratne invalide i civilne žrtve rata, plaće i naknade troškova svih zaposlenih, transfer za poljoprivredu i razvojne projekte, transfer za raseljene i izbjegle osobe, te tekući transferi kantonima i nižim razinama vlasti, javnim poduzećima i kapitalne investicije.

Na današnjoj sjednici su razmatrani i prihvaćeni Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu (konsolidirani), Finansijski plan Federalnog fonda solidarnosti za 2015. godinu (Anex I) i Finansijski plan Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu (Anex II), stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: