{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru

S
24.5.2010. u 17:38
0
0
Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru
0
Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Vijeću ministara BiH za utvrđivanje javnog interesa za izgradnju autoputa na Jadransko-jonskom koridoru kroz BiH.
Prijedlog odluke o postojanju javnog interesa za izgradnju ovog autoputa kroz BiH pripremilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a da bi je moglo razmatrati Vijeće ministara BiH, predviđeno je da se, prethodno, o ovom pitanju izjasne vlade entiteta.

Izjašnjavanje obje entitetske vlade potrebno je, jer bi dio autoputa na Jadransko-jonskom koridoru vodio i kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Saobraćajnica bi prošla na teritoriji BiH oko 100 kilometara i vodila bi između Trebinja i Dubrovnika, te Stoca i Neuma.

Ruta autoputa na jadransko-jonskom koridoru počinje u Trstu, a završava na samom jugu Grčke, u Kalamati. Saobraćajnica bi trebalo da prolazi kroz šest zemalja: Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju te Grčku.

Federalna Vlada je danas podržala tekst Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Iz federalne Vlade kažu da se odredbe ovog dokumenta odnose na razrješenje imovinsko-pravnih odnosa nastalih prije i nakon uspostave nezavisnosti ugovornih strana, te da će njegova realizacija doprinijeti unapređenju ukupnih odnosa između dvije susjedne zemlje. O ovom mišljenju Vlada FBiH će izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Vlada FBiH razmatrala je danas Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Među ciljevima Uredbe su uklanjanje prepreka za porast korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okolinu, približavanje ciljevima iz Kjota, podsticanje, uvođenje, primjene i razvoj nove opreme i tehnologija, te domaće ekonomije u cjelini, otvaranje novih radnih mjesta i razvoja poduzetništva u energetici.

Vlada će se o Uredbi konačno izjasniti nakon što nadležna federalna ministarstva dostave svoja miljenja na preloženi tekst.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: