{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru

S
24.5.2010. u 17:38
0
0
Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru
0
Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Vijeću ministara BiH za utvrđivanje javnog interesa za izgradnju autoputa na Jadransko-jonskom koridoru kroz BiH.
Prijedlog odluke o postojanju javnog interesa za izgradnju ovog autoputa kroz BiH pripremilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a da bi je moglo razmatrati Vijeće ministara BiH, predviđeno je da se, prethodno, o ovom pitanju izjasne vlade entiteta.

Izjašnjavanje obje entitetske vlade potrebno je, jer bi dio autoputa na Jadransko-jonskom koridoru vodio i kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Saobraćajnica bi prošla na teritoriji BiH oko 100 kilometara i vodila bi između Trebinja i Dubrovnika, te Stoca i Neuma.

Ruta autoputa na jadransko-jonskom koridoru počinje u Trstu, a završava na samom jugu Grčke, u Kalamati. Saobraćajnica bi trebalo da prolazi kroz šest zemalja: Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju te Grčku.

Federalna Vlada je danas podržala tekst Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Iz federalne Vlade kažu da se odredbe ovog dokumenta odnose na razrješenje imovinsko-pravnih odnosa nastalih prije i nakon uspostave nezavisnosti ugovornih strana, te da će njegova realizacija doprinijeti unapređenju ukupnih odnosa između dvije susjedne zemlje. O ovom mišljenju Vlada FBiH će izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Vlada FBiH razmatrala je danas Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Među ciljevima Uredbe su uklanjanje prepreka za porast korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okolinu, približavanje ciljevima iz Kjota, podsticanje, uvođenje, primjene i razvoj nove opreme i tehnologija, te domaće ekonomije u cjelini, otvaranje novih radnih mjesta i razvoja poduzetništva u energetici.

Vlada će se o Uredbi konačno izjasniti nakon što nadležna federalna ministarstva dostave svoja miljenja na preloženi tekst.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: