PSBiH
0

Utvrđen dug prema starim deviznim štedišama

FENA
U Predstavničkom domu PSBiH obavljena je rasprava o Izvještaju Privremene zajedničke komisije za utvrđivanje stare devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i filijala u BiH.

Koordinator Komisije zastupnik Branko Dokić istakao je da je Komisija utvrdila da su dugovanja prema starim štedišama 2.308.114.741 KM.

"Ističem da proces verifikacije štediša nije uspio, a prema podacima koje smo dobili u proteklom periodu registrirano je oko 85 hiljada štediša. Do sada je isplaćeno njih 32.060", istakao je Dokić.

Komisija je usaglasila nekoliko zaključaka, uključujući i onaj koji se odnosi na verifikaciju štediša.

"Sugeriramo da se ne govori o verifikaciji već o sravnivanju stanja ili da verifikacija pređe u stalni proces", objasnio je Dokić.

Komisija je preporučila da se u budućim rješenjima ovog kontinuiranog problema, prema staroj deviznoj štednji odnosi kao prema privatnom vlasništvu te da ta rješenja budu u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Također, predloženo je i riješavanje pitanja nasljednika stare devizne štednje, a koje proizilazi iz njenog tretiranja kao privatne imovine.

Predloženo je i formiranje komisije za izradu novog ili dopunu postojećeg zakona o staroj deviznoj štednji.

Zastupnik Jerko Ivanković-Lijanović istakao je da "agonija štediša traje već 18 godina".

"Država ima mogućnosti da ovim ljudima vrati novac koji im dugujemo već 18 godina", kazao je Lijanović.