{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen drugi ovogodišnji rebalans budžeta

F
17.12.2009. u 16:32
0
1
Utvrđen drugi ovogodišnji rebalans budžeta
0
Utvrđen drugi ovogodišnji rebalans budžeta
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, drugi Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2009. od 1,6 milijardi KM, što je na nivou prvog rebalansa budžeta za ovu godinu.
"Radi obezbjeđenja uvjeta za realizaciju zakonom stvorenih obaveza u toku fiskalne 2009., s obzirom na to da je nakon usvojenog rebalansa na prihodovnoj i rashodovnoj strani budžeta došlo do izmjena, bilo je neophodno provesti proceduru izrade novog rebalansa budžeta“, saopćeno je iz entitetske vlade.

Na rashodovnoj strani u okviru "ostale budžetske potrošnje“ došlo je do smanjenja rashoda, a u okviru "domaće budžetske potrošnje“ do povećanja, dok je na prihodovnoj strani došlo do smanjenja poreznih prihoda i inostranih kredita, a povećanja neporeznih prihoda.

Drugi rebalans budžeta RS-a za ovu godinu, navodi se, sačinjen je na bazi zahtjeva budžetskih korisnika, a uvažavajući zakonske obaveze, Vladine politike, prioritete i usvojene strategije, te ažurirane makroekonomske projekcije i procjene budžetskih sredstava.

Domaći prihodi iznose 1,375 milijardi i finansiranje 225 miliona KM, dok u strukturi rashoda na domaću budžetsku potrošnju se odnosi 1,402,2 milijarde, a na ostalu budžetsku potrošnju 197,8 miliona KM.

Prilikom definiranja potrošnje Vlada RS-a se, kako se navodi, rukovodila potrebom očuvanja kontinuiteta makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti, te je prvenstveni cilj provođenja novog rebalansa bio izmirenje obaveza iz prethodnog perioda.

Prijedlogom drugog rebalansa predviđeno je povećanje domaće budžetske potrošnje za 1,7 posto u odnosu na prvi rebalans budžeta RS-a za ovu godinu. Najznačajnije povećanje se odnosi na pomoć proizvodnim preduzećima za prevazilaženje posljedica svjetske ekonomske krize od 3,6 miliona KM, zatim sufinansiranje nacionalnih parkova od 450 hiljada, subvencije za nabavku automobila "fiat punto“ od 800 hiljada KM.

Također, ostvarena su značajna povećanja na pozicijama namjenska izdvajanja za vojne invalidnine od 700 hiljada KM, namjenska izdvajanja za civilne invalidnine 1, 25 miliona, namjenska izdvajanja za odlikovane borce dva miliona i namjenska izdvajanja za finansiranje povratka u RS i Federaciji BiH od milion KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: