Vlada RS
0

Utvrđen dokument okvirnog budžeta do 2012.godine

FENA
Na sjednici Vlade Republike Srpske danas u Banjoj Luci utvrđen je Prijedlog dokumenta okvirnog budžeta RS-a, za period 2010.-2012. godine u iznosu od 1,600 milijardi KM.

Projekcija ovog dokumenta je rađena u uvjetima svjetske ekonomske krize zbog čega će se u septembru izvršiti revidiranje navedenih procjena, odnosno dokumenta budžeta, prije same izrade nacrta budžeta.

Prijedlogom dokumenta okvirnog budžeta RS-a je predviđeno da će prihodi od indirektnih poreza u 2010.godini rasti za 4,8 posto.

Entitetska vlada utvrdila je danas i kriterije za raspodjelu 30 miliona KM bespovratnih sredstva općinama u RS-u, predviđenih rebalansom budžeta, a radi stabilizacije lokalnih budžeta.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o dopunama Zakona o RTRS-u kojim se dodaje član zakona u kojem stoji da ta medijska kuća može raspolagati nepokretnom imovinom samo uz prethodnu pribavljenu saglasnost Narodne skupštine RS-a.

Utvrđen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživačkoj djelatnosti kojim se predleže uvođenje nove kategorije - osposobljavanje mladih kadrova obdarenih za naučnoistraživački rad, a pripremljen je i Nacrt zakona o ovjeravanju potpisa i rukopisa i prepisa koji se usklađuje sa Zakonom o notarima u RS-u.