Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen Aneks amandmana na Ustav BiH o Brčko Distriktu

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici u Sarajevu većinom glasova Aneks amandmana I na Ustav BiH koji se odnosi na Brčko Distrikt, saopćio je na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

On je podsjetio da je to materija o kojoj se dugo raspravljalo te da je vezana za razgovore i kompromise trojice stranačkih lidera (Sulejmana Tihića - SDA, Dragana Čovića - HDZBiH i Milorada Dodika - SNSD) u Prudu i Banjoj Luci.

Naveo je da je usaglašeni tekst amandmana danas ponudio Vijeću ministara da ono bude predlagač Parlamentarnoj skupštini BiH.

Špirić kaže da bio volio da je odluka usvojena konsenzusom (protiv su bili ministri iz Stranke za BiH), ali je naglasio da je ovo neophodan preduvjet za okončanje jurisdikcije Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog, u skladu s procedurom predviđenom konačnom arbitražnom odlukom.

Cilj amandmana, rekao je, jeste da se osigura Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.

Precizirano je koliko je članova Skupštine Brčko Distrikta potrebno da budu validni podnosioci zahtjeva pred Ustavnim sudom.

Špirić je rekao da vjeruje da će Parlamentarna skupština BiH u okviru predstojeće rasprave također usvojiti amandman u nepromijenjenom obliku.

  • Ovaj amandman omogućuje Brčko Distriktu da ima pristup Ustavnom sudu BiH, kazao je.