Potrebni dodatni krediti
0

Utrošeno 24 miliona KM na rješavanje problema raseljenih

FENA
Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Mušić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s delegacijom Vijeća Evrope (VE) predvođenom komesarom za ljudska prava Thomasom Hammarbergom.

Razgovaralo se o pitanjima ljudskih prava, s posebnim osvrtom na položaj interno raseljenih osoba, i o prevenciji diskriminacije u obrazovanju.

Govoreći o 48 hiljada interno raseljenih osoba u BiH, ministar Mušić kazao je kako se na nivou BiH provodi zajednički projekt FBiH, RS i Distrikta Brčko u iznosu od 24 miliona KM s ciljem rješavanja problema ove populacije.

"Ta sredstva nisu dovoljna da se riješe svi problemi, tako da razmišljamo o dodatnom kreditnom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj", dodao je ministar Mušić. Istakao je kako je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas učinjeno mnogo na zbrinjavanju raseljenih osoba u BiH.

Kada je riječ o diskriminaciji u obrazovanju, ministrica Alić predstavila je analizu federalnog ministarstva prema kojoj razlike u nastavnom planu i programu u FBiH nisu toliko dramatične, i da se kreću u okviru dozvoljenih 30 posto.

"Mali ali nedovoljan napredak je napravljen u rješavanju problema 'dviju škola pod jednim krovom'. Međutim, veliki iskorak učinjen je na integraciji romske djece u obrazovni siste", kazala je Alić, ističući pritom da resorno federalno ministarstvo snažno podupire osnovna ljudska prava u domenu obrazovanja, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.