BiH
0

Utjecaj rezultata lokalnih izbora na više nivoe vlasti

FENA
Iako lokalni izbori održani 5. oktobra nisu imali nikakve direktne veze s višim nivoima vlasti, rezultati izbora doveli su do rasprave u javnosti o potrebi da li i na tim nivoima treba doći do određenih rekonstrukcija.

Zamjenik predsjednika Zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu FBiH Irfan Ajanović izjavio je danas za Fenu da su lokalni izbori veoma značajni.

  • Koliko god općine bile ustavom i zakonima razvlašćene, one još imaju u okviru svojih kompetencija velike mogućnosti, a i država se izražava kroz općine. One su indikator rada i svih drugih organa, svih drugih nivoa, kazao je Ajanović.

Naveo je da su u SDA imali sugestije i najave da bi trebalo razmotriti mogućnost preraspodjele koalicinih odnosa na svim nivoima, od kantona preko entiteta do državnog nivoa.

Međutim, o tome se ništa neće moći reći javno dok se ne izjasni Glavni odbor SDA, koji će razmatrati izborne rezultate.

Ajanović je zato iznio osobni stav. Kazao je da je nakon općih izbora prije dvije godine želio da aktualna vlast bude sastavljena od ekspertnih ministara, bez obzira na to u kojoj su stranci, a da se ne ide u strogu koaliciju SDA-Stranka za BiH. Kazao je da SDA ima odlične odnose sa SDPBiH u Unsko-sanskom i nizu drugih kantona i općina.

Ipak je njegovo mišljenje da se u ovoj situaciji stvari ne bi smjele dirati zbog toga što su se resori na nivou kantona i Federacije uhodali, tu su ljudi koji su preuzeli svoje obaveze te bi bili prekinuti u svom poslu i ne bi bili postignuti efekti koji bi odgovarali građanima, nego bi došlo do narušavanja odnosa i zastoja u provođenju politike koja je ustanovljena i koju su građani podržali.

Šef poslaničkog kluba HDZBiH u Parlamentu FBiH Mate Franičević, čija je stranka ostvarila poboljšanje rezultata na lokalnim izborima u odnosu na opće izbore 2006., rekao je za Fenu da formalno izbori na lokalnom nivou ne bi trebalo da imaju puno reperkusija na stanje stvari na višim nivoima vlasti.

  • Međutim, također je činjenica da su građani na lokalnim izborima u svoju odluku ugradili i vlastitu prosudbu kako funkcioniraju pojedine stranke i u vlasti i oporbi na višim razinama vlasti, kazao je on.

Franičević je naglasio da svi koji se iole bave politikom znaju da je to tako te da je smiješno i nepolitički ne uzeti obzir tako manifestirano raspoloženje građana BiH.

S druge strane, naveo je, imajući u vidu činjenicu da više nivoe vlasti, a posebno izvršne vlasti, loše i otežano funkcioniraju, postoji potreba da se intervenira na način koji će osigurati da izvršna vlast na višim nivoima više korespondira s htijenjem koje su građani iskazali na lokalnim izborima.

U najvećoj opozicionoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDPBiH), kažu da postoji potreba za rekonstrukcijom vlasti, ali da u postojećem odnosu snaga nisu zainteresirani da ulaze u bilo kakve koalicije.

Kada je u pitanju Vlada Federacije, glasnogovornik SDPBiH i poslanik u Parlamentu FBiH Damir Mašić rekao je za Fenu da je ovo najgora vlada koju je Federacija ikada imala kada se uzmu u obzir ekonomska kretanja i finansijski kolaps pred kojim se Federacija nalazi.

  • Potreba za rekonstrukcijom Vlade Federacije postojala je već nekoliko mjeseci nakon što je formirana. Mi smatramo da oni samo koriste rezultate kao paravan. Ova vlada ne funkcionira od samog početka. Ministri nisu ministri Vlade i premijera, nego svojih stranaka i svako radi šta hoće, kazao je Mašić.

Zaključio je da nije potrebna samo rekonstrukcija Vlade, već potreba za potpuno novom vladom koja će imati potpuno drugačiji pristup i potpuno novu politiku za rješavanje gorućih problema.

Kada su u pitanju niži nivoi vlasti, Mašić je za Fenu rekao da određeni zastupnici Stranke za BiH svjesno manipuliraju činjenicama. Kao primjer je naveo da premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić nije dao ostavku iz moralnih razloga, već tvrdi da je bio primoran da to uradi.

Naglasio je da SDPBiH ne zanima bilo kakva kombinatorika u kojoj bi ova stranka popunila rupu koju bi eventualno napravila Stranka za BiH ili SDA.

  • Nas interesira poptuno novi koncept na kojem bi se formirale i kantonalne i entitetske vlade, a to bi podrazumijevalo potpuno drugačiju politiku od one koja se sada vodi. SDPBiH, u ovoj konstalaciji snaga, nije zainteresiran da ulazi u bilo kakve koalicije ili vlasti, rekao je Mašić.

Dodao je da je ova stranka i dalje spremna podržati manjinske ili neke druge vlade koje su spremne da traže podršku SDP-a na osnovu konkretnih programa i planova s preciznim rokovima.

Najavio je da će na isti način SDPBiH tražiti podršku drugih političkih partija kada se bude formiralo Gradsko vijeće Sarajeva. Po najnovijim informacijama koje je naveo Mašić, Stranka penzionera je prešla izborni prag u Općini Centar te će u četiri sarajevske gradske općine SDA i SDP imati isti broj zastupnika - 41.

  • Imajući u vidu činjenicu da smo mi jedina stranka koja ima multietnički sastav vijećnika u sve četiri gradske općine, nema nikakvih dilema da će SDP imati uvjerljivo najveći broj vijećnika u Gradskom vijeću i samim tim i gradonačelnika Sarajeva, rekao je za Fenu Mašić.