Shrinking space
58

Utišani alternativni glasovi: Predstavljena studija Lejle Turčilo i Belme Buljubašić

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fondacija Heinrich Boll predstavila je danas u Sarajevu studiju "Mediji i shrinking space u BiH: Utišani alternativni glasovi" autorica Lejle Turčilo i Belme Buljubašić. Studija predstavlja nastavak prošlogodišnje publikacije Shrinking Spaces in the Western Balkans, koja govori o globalnom fenomenu sužavanja prostora djelovanja aktera civilnog društva.

Autorica Turčilo na konferenciji za novinare je istakla da se studija fokusirala na rezultate istaživanja pomenutog fenomena u domenu medija.

Kako je istakla, u dosadašnjem istaživanju shrinking spacea u medijskom prostoru se manifestira kroz političku i ekonomsku ovisnost, politički i medijski klijentelizam i paralelizam, te kroz nerazvijanje senzibiliteta za bilo šta što je mimo domintantnog narativa, odnosno mainstreama.

"Mi smo pokušali otvoriti diskusiju o fenomenu shrinking spacea u medijima BiH, upravo zbog teze 'Mediji kao dio problema', međutim BiH ima izrazito veliko broj medija, što bi tako građanima dalo na raspolaganje širok spektar izvora iz kojih mogu dobiti raznovrsne informacije", rekla je Turčilo.

Također je kazala da je fenomen shrinking spacea relativno nepoznat i neistražen, iako je prisutan u BiH, te da se odnosi na različite aspekte sužavanja javnog prostora, uključujući i sužavanje medijskog prostora za različitosti i alternativna gledišta.