{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utemeljena HAZU BiH, za predsjednika imenovan Jakov Pehar

F
23.6.2014. u 14:48
30
151
Utemeljena HAZU BiH, za predsjednika imenovan Jakov Pehar
30
Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine utemeljena je danas u Mostaru, a za njenog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar.
Pehar je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama nauka i umjetnosti.

HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, nauci i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture, istaknuo je Pehar.

"Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti ko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH", kazao je Pehar.

S obzirom na to da postoji već ustanova takve vrste u Mostaru, na čijem čelu je fra Andrija Nikić, akademik Pehar je kazao kako je to udruga građana, te kako je to jedan gaf i "mi to ne podržavamo".

Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju nauke i njenom podizanju na onaj nivo kakav zaslužuje i ima u svijetu.

"Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan", istaknuo je Žepić.

Na upit kakav će odnos biti prema Akademiji znanosti i umjetnosti BiH, Žepić ističe kako će učiniti sve da sarađuju na najvišem nivou i da promišljaju o budućnosti sva tri naroda u BiH.

Član organizacijskog Povjerenstva Sveučilišta Zoran Tomić je kazao kako je prema Statutu 15 redovitih članova i 20 dopisnih članova.

"Danas će sveukupno biti negdje oko 23 predloženih dopisnih i redovitih članova. Oni su izabrani na temelju prijedloga Povjerenstva, na temelju prijedloga Hrvatskog društva za znanost i umjetnost i na temelju mišljenja i odluka matičara koji moraju biti akademici", kazao je Tomić.

"Povjerenstvo je tako došlo do broja redovitih i to 12, i bit će negdje oko 12 dopisnih članova. Aktom osnivanja biraju se dopisni i redoviti a u daljnjoj proceduri će se moći birati samo dopisni članovi, a Akademija će iz redova dopisnih birati redovite", pojasnio je Tomić.

Zakonska osnova za osnivanje Akademije je kantonalnii Zakon o akademiji, a na upit znači li to da je ovo onda akademija na nivou kantona Tomić ističe da se stvari mogu različito isčitavati, s obzirom na sastav i teritorijalnu disperziju ovo je svakako bosanskohercegovačka akademija.

Sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru, privremeno na Kampusu Sveučilišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: