Narodna skupština RS-a
0

Usvojeno više zakona iz ekonomske oblasti

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o uslovima i postupku verifikacije općih obaveza RS, kao i dopune Zakona o otpisu potraživanja RS-a.

Zakon o uslovima i postupku verifikacije općih obaveza RS odnosi se na verifikaciju obaveza prema dobavljačima po svim osnovama, kao i obaveze po izvršnim sudskim odlukama za period od 20. juna 1996. do 31. decembra 2002. godine i obaveze nastale po osnovu Zakona o početnom bilansu stanja u postupku privatizacije državnog kapitala u preduzećima.

Uslove za verifikaciju spomenutih obaveza obezbjeđuje Ministarstvo finansija RS-a, a obaveze koje ne budu verifikovane u skladu s odredbama ovog zakona mogu se dokazivati i ostvarivati u sudskom postupku.

Zakon o otpisu potraživanja propisuje otpis potraživanja po osnovu kamata na neplaćene poreske obaveze dospjele do 31. decembra 2007. godine pod uvjetom da poreski obveznici jednokratno izmire cjelokupan iznos poreskih obaveza najkasnije do 31. decembra 2009. godine.

Kako je rekao ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić, dopune spomenutog zakona su u skladu s mjerama entitetske vlade za ulažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize koje su restriktivne u domenu javne potrošnje, a stimulativne za privredu.

Poslanici su usvojili i Zakon o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Poreskoj upravi i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a, sve po hitnom postupku.