{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeno više nacrta zakona

F
16.7.2009. u 20:23
0
2
Usvojeno više nacrta zakona
0
Usvojeno više nacrta zakona
Narodna skupštine Republike Srpske (RS) usvojila je večeras Nacrt zakona o matičnim knjigama, te Nacrt zakona o prenosu prava svojine na kapitalu RS-a u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave, kao i Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.
Usvajanjem zakona o matičnim knjigama trebalo bi da bude povećana sigurnost identifikacionih dokumenata, među kojima uvjerenja o državljanstvu i izvoda iz matičnih knjiga rođenih.

Jedna od novina ovog zakona je i propisivanje uslova za radno mjesto matičara koji će imati obavezu da, osim stručnog ispita za rad u organima uprave, ima i položen poseban stručni ispit za ovo zanimanje.

Predviđene su i novine u vezi sa upisivanjem u matičnu knjigu rođenih i dodavanje podataka, poput jedinstvenih matičnih brojeva roditelja ili promjene spola.

Nacrtom zakona o prenosu prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave definiran je način prenosa prava svojine, ograničenja u raspolaganju prenesenim kapitalom i pravni položaj članova organa preduzeća nakon prenosa prava svojine.

Pravo svojine na kapitalu RS u preduzećima prenosi se bez naknade na jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi sjedište preduzeća.

Nacrt ovog zakona upućen je na javnu raspravu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: