{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeno više nacrta zakona

F
16.7.2009. u 20:23
0
2
Usvojeno više nacrta zakona
0
Usvojeno više nacrta zakona
Narodna skupštine Republike Srpske (RS) usvojila je večeras Nacrt zakona o matičnim knjigama, te Nacrt zakona o prenosu prava svojine na kapitalu RS-a u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave, kao i Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.
Usvajanjem zakona o matičnim knjigama trebalo bi da bude povećana sigurnost identifikacionih dokumenata, među kojima uvjerenja o državljanstvu i izvoda iz matičnih knjiga rođenih.

Jedna od novina ovog zakona je i propisivanje uslova za radno mjesto matičara koji će imati obavezu da, osim stručnog ispita za rad u organima uprave, ima i položen poseban stručni ispit za ovo zanimanje.

Predviđene su i novine u vezi sa upisivanjem u matičnu knjigu rođenih i dodavanje podataka, poput jedinstvenih matičnih brojeva roditelja ili promjene spola.

Nacrtom zakona o prenosu prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave definiran je način prenosa prava svojine, ograničenja u raspolaganju prenesenim kapitalom i pravni položaj članova organa preduzeća nakon prenosa prava svojine.

Pravo svojine na kapitalu RS u preduzećima prenosi se bez naknade na jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi sjedište preduzeća.

Nacrt ovog zakona upućen je na javnu raspravu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: