NSRS
0

Usvojeni zaključci su u okviru Ustava BiH

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je Srni da su danas usvojeni zaključci Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH ostali potpuno u okviru Ustava BiH.

"To što se nekome ne sviđa da se o svemu može razgovarati njegov je problem. Kada se može razgovarati o cijelom Ustavu, zašto se ne može razgovarati o prenosu nadležnosti", upitao je Radojičić, dodajući da su danas usvojeni zaključci "stvar Republike Srpske".

Reagujući na saopštenje OHR-a, koji je ocijenio da "nisu ozbiljni" zaključci koje  je usvojila Narodna skupština RS, Radojičić je istakao da "OHR ima problema sa starom strukturom, koja nije izašla iz šinjela od prije četiri do pet godina".

Predsjednik Narodne skupštine RS ocijenio je da je čudno ovo saopštenje, u kojem "OHR ili barem onaj ko je pisao saopštenje, počinje da tumači da u Ustavu BiH piše nešto što ne piše, jer u Ustavu BiH piše šta su nadležnosti države, a šta entiteta".

OHR je saopštio da parlament Srpske mora raditi unutar Ustava BiH i "uzdržati se od podrivanja nadležnosti" koje pripadaju državi.	U saopštenju je navedeno da većina nadležnosti o kojima se danas razgovaralo pripadaju, prije svega, državi po Dejtonskom mirovnom sporazumu i "da su entiteti odbijali da ih vrate državi nakon što je Dejtonski mirovni sporazum potpisan".

Narodna skupština RS usvojila je set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

U usvojenom setu od 16 zaključaka nalazi se i zaključak premijera RS Milorada Dodika kojim Narodna skupština RS traži da se za do sada neustavno prenesene nadležnosti pokrenu postupci izmjene i dopune ranije donesenih zakona, te pravni sporovi pred domaćim i stranim pravosudnim institucijama.