{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeni principi Prijedloga zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu

F
25.2.2008. u 14:35
0
0
Usvojeni principi Prijedloga zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu
0
Usvojeni principi Prijedloga zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas u Sarajevu usvojio principe Prijedloga zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.
Ovim zakonom propisuju se: uvjeti i postupak ulaska stranaca u BiH uključujući vizni i bezvizni režim; putne isprave za strance; boravak stranaca u BiH; udaljenje stranca iz zemlje; prihvat stranca i stavljanje stranca pod nadzor; međunarodna zaštita te privremena zaštita u slučaju masovnog priliva stranca i nadležnosti organa vlasti u primjeni ovog zakona te druga pitanja u vezi s boravkom stranca u BiH.

PSBiH je 2003. godine donijela Zakon o kretanju i boravku stranca i azilu koji je prvi put odgovornost, ali ne i implementaciju zakona prenio na državni nivo.

Politiku u oblasti imigracije utvrđivalo je Ministarstvo sigurnosti dok su implementaciju vršile i dalje agencije za provođenje zakona na nižim nivoima vlasti što opet nije ujednačavalo politiku provođenja zakona.

Također, sadašnji zakon nije u potpunosti usklađen sa evropskim standardima i nije prihvatio i pravila koja važe šengenskim sporazumom.

Zbog obimnosti izmjena i dopuna zakona u oblasti viza, migracija i azila ali i zbog potpuno novih poglavlja koja definišu određene oblasti svrsishodnije je bilo donošenje novog zakona o kretanju i boravku stranca i azilu i pravno ispravnije zbog čega je ponuđen novi tekst ovog zakona.

Delegati su usvojili i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o službi za poslove sa strancima. Razlog za donošenje ovog zakona je stvaranje pretpostavki za potpunu i adekvatnu primjenu Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu i Zakona o službi za poslove sa strancima, odnosno poboljšanja organizacionog, tehničkog i operativnog karaktera Službi za poslove sa strancima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: