{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeni principi prijedloga dvaju zakona o reformi policije

F
25.2.2008. u 15:19
0
0
Usvojeni principi prijedloga dvaju zakona o reformi policije
0
Usvojeni principi prijedloga dvaju zakona o reformi policije
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatio principe dvaju prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.
Radi se o Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH kojim se osnivaju direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencija za policijsku podršku i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH, te o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim se osnivaju nezavisni odbor, Odbor za žalbe policijskih službenika i odbor za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Protiv predloženih zakona bili su delegati iz bošnjačkog naroda ističući da su oni u suprotnosti s tri evropska principa o reformi policije.

Delegat Hazim Rančić je između ostalog kazao, da se radi o fiktivnoj reformi a ukazao je i na proceduralne nepravilnosti prilikom izrade predloženih zakona i njihovog razmatranja u radnim tijelima Doma naroda.

Delegat Slobodan Šaraba je kazao da se ovim zakonima vrši prijenos nadležnosti s entiteta na BiH te da bi se o tome trebala izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Neki od delegata su isticali da usvajanje ova dva zakona ne predstavlja završetak policijske reforme nego tek početak.

Delegati su prihvatili i zaključak da se pozovu predstavnici EU i OHR-a da što prije potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

Na današnjoj sjednici nisu podržani principi prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o carinskoj politici BiH. Delegati su prihvatili negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije o ovom zakonu što znači da zakon nije usvojen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: