{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeni principi prijedloga dvaju zakona o reformi policije

F
25.2.2008. u 15:19
0
0
Usvojeni principi prijedloga dvaju zakona o reformi policije
0
Usvojeni principi prijedloga dvaju zakona o reformi policije
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatio principe dvaju prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.
Radi se o Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH kojim se osnivaju direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencija za policijsku podršku i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH, te o Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim se osnivaju nezavisni odbor, Odbor za žalbe policijskih službenika i odbor za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Protiv predloženih zakona bili su delegati iz bošnjačkog naroda ističući da su oni u suprotnosti s tri evropska principa o reformi policije.

Delegat Hazim Rančić je između ostalog kazao, da se radi o fiktivnoj reformi a ukazao je i na proceduralne nepravilnosti prilikom izrade predloženih zakona i njihovog razmatranja u radnim tijelima Doma naroda.

Delegat Slobodan Šaraba je kazao da se ovim zakonima vrši prijenos nadležnosti s entiteta na BiH te da bi se o tome trebala izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Neki od delegata su isticali da usvajanje ova dva zakona ne predstavlja završetak policijske reforme nego tek početak.

Delegati su prihvatili i zaključak da se pozovu predstavnici EU i OHR-a da što prije potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

Na današnjoj sjednici nisu podržani principi prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o carinskoj politici BiH. Delegati su prihvatili negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije o ovom zakonu što znači da zakon nije usvojen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: