|

Usvojeni novi standardi i normativi u visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo

Usvojeni novi standardi i normativi u visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo
11
Klix.ba
11.4.2019. u 18:24
18
komentara
11

dijeljenja
Usvojeni novi standardi i normativi u visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo Foto: Press služba KS
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas "Standarde i normative za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja". Ovaj dokument sa pravnog aspekta donosi veći stepen pravne sigurnosti u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa.
On precizira i razrađuje bitna pitanja i segmente iz Kolektivnog ugovora čime je onemogućena praksa različitog interpretiranja i razumijevanja pojedinih pitanja.
Usvojeni Standardi i normativi, usaglašeni su sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA koji je Vlada potpisala 2018. godine te su podržani i od Sindikata.

Ovaj dokument izrađen je nakon provedene javne rasprave, a pripremila ga je Komisija od 11 članova od kojih je devet predstavnika univerzitetske zajednice, a dva su predstavnika Ministarstva obrazovanja.

Cilj ovog propisa jeste osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju. Standardi i normativi će se primjenjivati u postupku osnivanja visokoškolskih ustanova, osnivanju novih odsjeka i uvođenju novih studijskih programa.

Također, Standardi se primjenjuju kao osnova za obračun i isplatu plaća na Univerzitetu u Sarajevu.

Dokument propisuje kadrovske standarde, definira broj studenata na predavanjima i vježbama uz uvažavanje specifičnosti organizacionih jedinica. Također, preciziraju se zaduženja nastavnika i saradnika u okviru 40-satne radne sedmice , gdje je 20 sati predviđeno za nastavni proces, a 20 za naučno istraživački rad.
Uređeno je pitanje angažmana akademskog osoblja sa drugih visokoškolskih ustanova te definisano pitanje ostvarivanja plaća za zaposlenike sa nepunim radnim vremenom.

Primjena standarda i normativa, koji se nisu mijenjali još od 2005. godine, osigurat će harmonizaciju internih akata Univerziteta i koji trebaju biti usklađeni s ovim dokumentom.

Oni predstavljaju i nužan alat za uspostavu, jačanje i razvoj sistema u oblasti visokog obrazovanja, te su i važan integrativni faktor ovih procesa.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...