Narodna skupština RS-a
0

Usvojeni novi grb i himna RS-a

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je večeras u Banjoj Luci nakon višesatne i burne rasprave nova rješenja grba i himne RS-a. Bošnjaci najavljuju veto.

Nova himna RS-a je kompozicija "Moja Republika" banjalučkog autora Mladena Matovića, a novi grb RS-a ima, između ostalog, u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu, sa po jednim zlatnim krinom s obje strane orlova repa.

Podršku Ustavnom zakonu o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, koji regulira to pitanje, dali su poslanici vladajuće koalicije u RS-u, njih 49, a protiv su bili poslanici SDA, Stranke za BiH, SDP-a BiH, a uzdržani poslanici SDS-a i SRSRS-a, ali iz različitih razloga.

Nije prihvaćen prijedlog amandamana poslanika SDA-SDP, koji imaju zajednički klub u Skupštini, da novi grb RS-a bude baziran na štitu koji je podijeljen na tri jednaka dijela. U gornjem dijelu bilo je predloženo je da bude zastava RS-a, u donjem lijevom uglu polje s zelenom bojom i zlatnim ljiljanom u sredini, a da desno polje bude podijeljeno u kockice crveno-bijele bolje.

Podršku nije dobio nije prijedlog poslanika SDA da se ne prihvati predloženo rješenje nove himne RS-a, kompozicija banjalučkog autora "Moja Republika", već da se briše taj dio Ustavnog zakona o simbolima RS-a i ponovo raspiše konkurs kako bi se došlo do himne koja bi bila prihvatljiva za sve konstitutivne narode.

Novi grb RS-a kako je večeras usvojeno, također, sadrži i držače grba - dva propeta crvena lava, zlatno naoružana i istih takvih jezika. Desni držač je krunisan zatvorenom zlatnom i nepostavljenom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri vidljiva krina u vijencu.

Na spoljnom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit, i to - na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna s tri vidljiva krina u vijencu, a na lijevom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić uputio je brojene primjedbe na usvojena rješenja ističući da su ona apsolutno diskriminirajuća za Bošnjake, da se taj narod ni u jednom elementu grba ne može prepoznati, te naglasio da je sam tekst himne mogao biti minimalno promijenjen kako bi odgovarao svim narodima, ali da to nije prihvaćeno od strane srpskih predstavnika.

On je naglasio da ovo nisu simboli RS-a, već simboli srpskog naroda, te potvrdio da će bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a staviti veto na usvojene nove simbole RS-a i pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da ta stranka ne podržava donošenje novog grba i himne, jer smatra da treba da i dalje ostanu u upotrebi, odlukom Ustavog suda BiH osporeni himna “Bože pravde” i grb “dvoglavi orao”, jer narod RS-a, kako je naveo, preferira, voli i osjeća te simbole.

“Građani RS-a nikada neće pomiriti sa činjenicom da moraju koristiti nove simbole”, rekao je Tadić.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a rekao je "da će RS usvajanjem novog grba i himne steći svoj identitet u pogledu simbola, što znači da RS neće imati grb i himnu koji su i simboli Srbije, već nešto svoje". Ovaj stav, izazvao je, burno protivljenje poslanika SDS-a Dušana Stojičića koji ne vidi ništa loše da Srbi u RS-u i oni u Srbiji imaju iste simbole.

Mazalica je još rekao i da će građani RS-a "veoma brzo prihvatiti" novi grb i himnu RS-a, jer se sigurno neće promijeniti odluka Ustavog suda BiH kojom su raniji simboli osporeni.

Njegov stranači kolega Željko Mirjanić naveo je u svom izlaganju da "većina građana RS-a teško prihvata" odluku Ustavnog suda BiH kojom su kao diskriminatorski osporeni raniji simboli, ali da se ovaj problem treba riješiti jer RS mora imati svoje simbole, iako, navodi, postoje političari iz Sarajeva, koje smatraju da RS ne treba imati grb i himnu.

Na kraju rasprave, predsjednik Skupštine i Komisije za simbole RS-a Igor Radojičić je rekao da se entitetski parlament simbolima bavi već četiri godine i da je "večeras vrijeme da se ova stvar presiječe".

On je istaknuo da je bolja varijanta da RS ima i nove simbole, nego da nema nikakve.

Radojičić je rekao da ima dovoljno elemenata i u grbu i himni da se svi u njima prepoznaju, a da nema dileme da će prihvatanje i ovih simbola ići teško i sporo.

"Posao nismo završili i on će se vući kroz Skupštinu i sudove", rekao je Radojičić i najavio da će se predstavnici vlasti RS-a boriti za ove simbole bez obzira na sukobljena mišljenja.

Inače, rasprava o ovom, drugoj tački dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS-a trajala je oko četiri sata, a pred poslanicima je još više od 40 tačaka.

Skupština rad nastavlja i sutra.