{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene zajedničke mjere za sigurnost građana

S
13.8.2009. u 23:01
0
40
Usvojene zajedničke mjere za sigurnost građana
0
Usvojene zajedničke mjere za sigurnost građana
Povodom sinoćnjeg incidenta u kojem je ubijen 23-godišnji Amar Mistrić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen održao je hitan sastanak u Gradskoj upravi sa premijerom Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem, predstavnikom policijskog komesara KS Jasminom Idrizovićem, te načelnicima Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, Općine Novi Grad Damirom Hadžićem i predstavnicima Općine Stari Grad Ismetom Hadžićem i Općine Centar Adilom Katicom.
Kako je saopšteno iz Gradske uprave, gradonačelnik Behmen je, i pored toga što Grad nema ovlasti u pitanju bezbjednosti svoje sagovornike iz razloga moralne odgovornosti pozvao da zajednički pristupe riješavanju problema sigurnosti. Nakon ubistva Amara Mistrića u pitanje je došao osjećaj sigurnosti građana Sarajeva i ovo je posljednji trenutak da vlast u potpunosti stane iza policije, rekao je gradonačelnik Behmen.

Na koncu višesatnog sastanka čija je jedina tema bila sigurnosna situacija u Sarajevu, sugovornici su dogovorili niz mjera koje će na svim nivoima vlasti biti poduzete u narednom vremenskom periodu s ciljem obnove narušene bezbjednosti, građanskog mira i povjerenja u institucije. U okviru tih mjera, MUP KS će zajedno sa drugim nadležnim kantonalnim, gradskim i općinskim institucijama u narednom vremenskom periodu intenzivirati mjere na očuvanju javnog reda i mira.

Dalje, premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici su se dogovorili da pokrenu inicijativu za izmjenu pravnih propisa koji se odnose na nelegalno nošenje oružja tako da zaprijećena kazna za nelegalno nošenje oružja bude primjerena i adekvatna. Treće, Kanton, Grad i gradske Općine zajednički će potpomoći osnivanje jedinice za posebne namjene MUP-a Kantona Sarajevo koja treba biti formirana do kraja godine.

Na koncu, premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici će što prije obići takozvanu neperspektivnu vojnu imovinu na području KS, utvrditi koje su najpogodnije lokacije za izgradnju zatvora i zatražiti pomoć federalnog Ministarstva pravde u brzom rješavanju problema zatvora za više od četiri stotine osuđenih kriminalaca koji čekaju izvršenje kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: