{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene zajedničke mjere za sigurnost građana

S
13.8.2009. u 23:01
0
40
Usvojene zajedničke mjere za sigurnost građana
0
Usvojene zajedničke mjere za sigurnost građana
Povodom sinoćnjeg incidenta u kojem je ubijen 23-godišnji Amar Mistrić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen održao je hitan sastanak u Gradskoj upravi sa premijerom Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem, predstavnikom policijskog komesara KS Jasminom Idrizovićem, te načelnicima Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, Općine Novi Grad Damirom Hadžićem i predstavnicima Općine Stari Grad Ismetom Hadžićem i Općine Centar Adilom Katicom.
Kako je saopšteno iz Gradske uprave, gradonačelnik Behmen je, i pored toga što Grad nema ovlasti u pitanju bezbjednosti svoje sagovornike iz razloga moralne odgovornosti pozvao da zajednički pristupe riješavanju problema sigurnosti. Nakon ubistva Amara Mistrića u pitanje je došao osjećaj sigurnosti građana Sarajeva i ovo je posljednji trenutak da vlast u potpunosti stane iza policije, rekao je gradonačelnik Behmen.

Na koncu višesatnog sastanka čija je jedina tema bila sigurnosna situacija u Sarajevu, sugovornici su dogovorili niz mjera koje će na svim nivoima vlasti biti poduzete u narednom vremenskom periodu s ciljem obnove narušene bezbjednosti, građanskog mira i povjerenja u institucije. U okviru tih mjera, MUP KS će zajedno sa drugim nadležnim kantonalnim, gradskim i općinskim institucijama u narednom vremenskom periodu intenzivirati mjere na očuvanju javnog reda i mira.

Dalje, premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici su se dogovorili da pokrenu inicijativu za izmjenu pravnih propisa koji se odnose na nelegalno nošenje oružja tako da zaprijećena kazna za nelegalno nošenje oružja bude primjerena i adekvatna. Treće, Kanton, Grad i gradske Općine zajednički će potpomoći osnivanje jedinice za posebne namjene MUP-a Kantona Sarajevo koja treba biti formirana do kraja godine.

Na koncu, premijer Kantona, gradonačelnik i načelnici će što prije obići takozvanu neperspektivnu vojnu imovinu na području KS, utvrditi koje su najpogodnije lokacije za izgradnju zatvora i zatražiti pomoć federalnog Ministarstva pravde u brzom rješavanju problema zatvora za više od četiri stotine osuđenih kriminalaca koji čekaju izvršenje kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: