BiH
0

Usvojene odluke o prekograničnoj saradnji sa Srbijom i Crnom Gorom

SRNA
GP Izačić
GP Izačić
Evropska komisija usvojila je odluke o prekograničnoj saradnji BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, čija je ukupna vrijednost 2,9 miliona eura.

Usvojena je i odluka o finansiranju učešća BiH u Evropskom transnacionalnom teritorijalnom programu "jugoistočna Evropa" i "Mediteran", unutar IPA komponente za prekograničnu saradnju za ovu godinu.

Vrijednost sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje između BiH i Srbije je 1,8 miliona eura, a BiH i Crne Gore 1,1 milion eura, saopšteno je iz Evropske komisije.

Glavni ciljevi sporazuma su da zbliže ljude, zajednice i privrede područja obuhvaćena programom da bi zajedno učestvovali u razvoju područja saradnje koristeći svoje ljudske, prirodne, kulturne i ekonomske resurse.

Ovim sporazumima žele se podsticati ekonomije, unaprijediti održivi razvoj i smanjiti relativne izolovanosti područja putem zajedničkih institucionalnih mreža i kapaciteta ljudskih resursa. 

Doprinos EU programu "jugoistočna Evropa" i "Mediteran" je 560.202 eura.

Glavni ciljevi programa su da podrži učešće partnera iz zemalja kandidata i zemalja potencijalnih kandidata u zajedničkim transnacionalnim projektima saradnje sa partnerima iz zemalja članica EU, te da upoznaju zemlje kandidate i zemlje potencijalne kandidate sa strukturalnim fondovima EU, sa osvrtom na njihovo provođenje nakon pristupanja.