{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene odluke o obveznicama i isplatama stare devizne štednje

F
1.4.2011. u 16:14
0
1
Usvojene odluke o obveznicama i isplatama stare devizne štednje
0
Usvojene odluke o obveznicama i isplatama stare devizne štednje
Vlada Federacije BiH jednoglasno je usvojila Odluku o trećoj emisiji obveznica Federacije Bosne i Hercegovine za izmirenje obaveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje.
Obaveze FBiH po ovom osnovu procijenjene su na 1.150.000.000 KM, dok se njihov realan iznos utvrđuje u postupku verifikacije. Do sada je verificirano 717,05 miliona KM, od čega 624,86 miliona KM u redovnom postupku i 92,19 miliona KM u drugostepenom postupku. Izmirenje verificiranih obaveza vrši se gotovinskom isplatom do 1.000 KM i emisijom vrijednosnih papira.

FBiH je do sada izvršila dvije emisije obveznica: prva emisija nominalne vrijednosti 346,515 mil. KM, izvršena je 2009., a druga emisija nominalne vrijednosti 42,067 mil. KM, izvršena je 2010.

Prema Zakonu o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, verificirane obaveze preostale nakon gotovinske isplate do 1.000 KM, izmiruju se putem obveznica emitiranih najkasnije do 31. marta naredne godine, u odnosu na godinu u kojoj je izvršena verifikacija.

Vlada FBiH je usvojila i Prijedlog odluke o gotovinskom isplatama verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2011.

Svakom pojedinom vlasniku računa stare devizne štednje, kojem je izdata potvrda o verifikaciji stare devizne štednje, bit će isplaćen, gotovinskim putem, maksimalan iznos od 1.000 KM, odnosno iznos do 1.000 KM, ako je manji iznos verifikacije, a nakon toga će preostali dio biti izmiren putem obveznica.

U gotovinsku isplatu su uključeni i vlasnici stare devizne štednje koje je Komisija za verifikaciju računa stare devizne štednje kao drugostepeni organ u upravnom postupku pozitivno riješila, saopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: