NSRS
0

Usvojene mjere za ublažavanje krize

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas nakon dva i po dana rasprave Informaciju Vlade RS-a o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a, nakon čega je prekinuta posebna sjednica.

Nastavak zasjedanja je zakazan za 25. februar, kada bi trebalo da se utvrdi stav Narodne skupštine RS-a o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u Ustavu BiH radi okončanja režima supervizije i arbitraže.

Prije izjašnjavanja o Vladinoj informaciji, poslanici SDS-a, PDP-a i SRS-a RS-a ponovo su napustili sjednicu tokom završnog obraćanja premijera RS-a Milorada Dodika, koji je još jednom rekao da kriza nije nastala u RS-u, već se „prelila“ iz svjetskih ekonomskih tokova.

Zanimljivo je da je u skupštinskoj sjednici ostao jedino poslanik PDP-a Dragan Mikerević, za koga se ovih dana može čuti da bi mogao preći u SNSD.

Inače, za Vladinu informaciju glasalo je 48 poslanika, a među usvojenim zaključcima je i onaj kojim SNSD traži da Vlada RS-a putem Investiciono-razvojne banke razmotri mogućnost odobravanja kreditnih linija za refinansiranje već postojećih kredita uzetih po nepovoljnim uvjetima.

Također, u zaključcima se traži i da Vlada putem svojih ministarstva sačini popis privrednih subjekata koji su pogođeni svjetskom krizom i da inicira komercijalne banke da uz povoljne kamate povećaju plasman sredstava u privredu.

U usvojenim zaključcima SNSD-a se također traži da Vlada proširi neke od mjera i na preduzeća iz metalskoprerađivačke industrije te da nastavi s naporima da se snize cijene osnovnih životnih namirnica da bi se zaštitio standard građana.

Parlament nije usvojio predložene zaključke SDS-a ni SRS-a RS-a, a usvojeni su zaključci koje je predložila poslanička grupa SDA.

Tokom dva i po dana skupštinskog zasjedanja diskutovalo je 58 poslanika, uz veliki broj replika i krivih navoda.

Ovo je do sada najduža rasprava o jednoj tački u Narodnoj skupštini RS-a.