NSRS
0

Usvojene izmjene Zakona o eksproprijaciji

FENA
Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji kojima se korisniku eksproprijacije omogućava ulazak u posjed eksproprirane nepokretnosti danom konačnosti rješenja, umjesto danom pravosnažnosti, kako je ranije bilo regulirano zakonom.

Ovim izmjenama trebalo bi da se, kako je rekao ministar pravde RS Džerad Selman, ubrza eksproprijacija u svrhu izgradnje objekata za koje je Vlada RS-a utvrdila da je njihova izgradnja od općeg interesa.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić uputio je brojne primjedbe na ovaj zakonski akt, ističući da su predložena rješenja ona korak nazad u odnosu na sadašnja iz te oblasti.

Pojasnio je da će sadašnjim rješenjem, koje omogućava ulazak u posjed prije pravosnažne presude, biti oštećeni vlasnici imovine, a čitav proces mogao bi se zakomplikovati ustavnim sporovima zbog ugrožavanja i ograničavanja prava raspolaganja privatnom imovinom.

Ministar Selman je kazao da Vlada RS-a budžetom planirala sredstva za eksproprijaciju te da se ne može desiti da stranke u ovom slučaju budu oštećene.

Pored primjedbi na to da su izmjene Zakona o eksproprijaci upućene u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica upitao je zašto je Vlada RS-a s ovim izmjenama čekala dvije i po godine da bi nakon ugovora s austrijskim „Štrabagom“ o izgradnji autoputeva tražila izmjene postojećeg zakona po hitnom postupku.

Izmjene Zakona o eksproprijaciji su nakon rasprave i primjedbi opozicije ipak usvojene, a u toku je rasprava o rebalansu Budžeta RS-a za ovu godinu u iznosu od milijardu i 575 miliona KM što je za pet posto više u odnosu na plan za 2008. godinu.