Parlament FBiH
3.5k

Usvojene izmjene zakona kojima se ukida krivično djelo za koje su optuženi Sarajlić, Kukić i Zukić

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je izmjene Krivičnog zakona FBiH. Na ovaj način ukinut je član zakona na osnovu kojeg su podignute optužnice protiv bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i bivšeg potpredsjednika SDA Mirsada Kukića.

Izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH predložila je zastupnica Elzina Pirić koja je članica novoosnovane političke stranke PDA na čijem čelu se nalazi Mirsad Kukić.

Zanimljivo je i da dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je usvojio sporne izmjene zakona obnašaju i Amir Zukić i Mirsad Kukić.

Kako piše Žurnal, Kukićeva prva saradnica Elzina Pirić predložila je izmjene člana 382. Krivičnog zakona FBiH. Upravo po tom članu, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je u predmetu “Bosna” Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića za krivično djelo – trgovina utjecajem.

Interesantno je da su ovaj zakon podržali skoro svi federalni zastupnici, među kojima su i zastupnici opozicionog SDP-a. Kukić, Zukić i Sarajlić optuženi su na osnovu stava dva pomenutog 382. člana Krivičnog zakona FBiH.

"Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina", piše u još uvijek važećem stavu 2. člana 382. Krivičnog zakona.

Kako ovaj Zakon nije išao u prilog većini političara u Federaciji BiH danas je postignut konsenzus. Elzina Pirić je predložila, a 61 federalni zastupnik je podržao da se u potpunosti promijeni član 382.

"Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina", piše u prijedlogu zastupnice Pirić.

Suština je u tome da prema još uvijek važećem Krivičnom zakonu FBiH nije bilo predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovina utjecajem bilo nužno primanje mita. Ili, pojednostavljeno, ukoliko je neki zvaničnik utjecao da neko drugi učini radnju koju ne bi smio učiniti, počinio bi krivično djelo trgovina utjecajem. Sada, međutim, zvaničnik može utjecati na drugu osobu da prekrši zakon, a krivično djelo bi počinio samo ukoliko bi za to primio mito, piše Žurnal.

Mirsad Kukić, Asim Sarajlić i Amir Zukić optuženi su da su koristeći svoj položaj utjecali na rukovodstvo Elektroprivrede BiH da, mimo procedure, prime u radni odnos više osoba. Prema prijedlogu Elzine Pirić njihove radnje sada ne bi imale obilježje krivičnog djela, jer nije dokazano da su za svoj angažman primili mito.

O svemu se oglasio i zastupnik DF-a Dževad Adžem koji je istakao kako su priče o tome da "neke" političke stranke rade u interesu građana su krajnje licemjerne i nedopustive.

"Odgovorno tvrdim da što je veći nivo vlasti veći je i kriminal, korupcija, nepotizam i neodgovornost. Velike stranke su postale preduzeća za zapošljavanje u društvenim kompanijama za čije propadanje niko ne snosi odgovornost", naveo je Adžem.

On ističe da je strašna spoznaja da razne sekte proistekle iz kriminalizovanih demokratskih stranaka nemaju strah, ne pokazuju nikakvu odgovornost, a da mandate koriste samo za lično bogaćenje.

"Kada treba donijeti Zakon o borcima onda nema jedinstvenog stava. Kada treba zakon za zaštitu kriminalaca onda je jedinstvo neupitno", poručio je Adžem.

Zaključio je kako stotine hiljada poginulih, 1.5 miliona prognanih i tri miliona nesretnih građana BiH cijena za "život iz snova nekoliko hiljada privilegovanih i kriminalizovanih koji se igraju s našim životima i državom".