BiH
0

Usvojene izmjene i dopune Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi i zaštiti naziva Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu bit će potrebno usaglašavanje između domova.

Izmjenama ovog zakona utvrđeno je, između ostalog, da sve pravne osobe koje u svom nazivu žele upotrebljavati naziv BiH to pravo mogu ostvariti ako svojim osnivačkim aktom i statutom utvrde vršenje aktivnosti na teritoriji cijele BiH.

Također, ako se kroz njihovu djelatnost, odnosno aktivnost, nedvosmisleno može utvrditi da će promovirati interese BiH kako na unutrašnjem, tako i međunarodnom planu, te ako unošenje naziva BiH u naziv pravne osobe nije u suprotnosti s interesima unutrašnjeg i međunarodnog pravnog poretka.

Zakonskim izmjenama, sve pravne osobe koje su stekle pravo na upotrebu naziva BiH dužne su da, na kraju svake poslovne godine, dostavljaju organu kod kojeg su registrovane izvještaje o radu koji će sadržavati detaljan opis djelatonosti koje su vršile i način vršenja djelatnosti i aktivnosti na teritoriji cijele BiH.