BiH
0

Usvojene izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu u drugom čitanju usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH.

Izmjenama i dopunama ovog zakona uz tehničko poboljšanje i unapređenje zakonskog teksta vrši se i njegovo usaglašavanje s odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka. Trenutno rješenje obrade ličnih podataka koje je dato u zakonu je neprihvatljivo s pozicije policijskih organa i to u smislu adekvatnog obavljanja poslova i zadataka na suzbijanju kriminala.

Dopunama se preciznije regulišu pitanja kao što su: obrada ličnih podataka u policijske svrhe, korištenje ličnih podataka, prava nosioca podataka, obrada ličnih podataka umrlih te objavljivanje ličnih podataka.

Poslanici su u drugom čitanju usvojili i prijedlog Zakona o internoj reviziji u institucijama BiH kojom se uspostavlja centralna jedinica za internu reviziju institucija. To je jedan od elemenata uspostavljanja cjelovitog sistema interne kontrole javnog sektora u BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dok će prijedlog da se odgodi izjašnjavanje i o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH biti upućen komisiji kolegija na usaglašavanje zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja o tom prijedlogu.

Komisija kolegija će obaviti usaglašavanje i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH koji danas nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Zahtjev poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića da se Prijedlog zakona o izmjenama o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje razmatra po hitnom postupku nije prihvaćen pa će ovaj zakonski prijedlog biti razmatran u redovnoj parlamentarnoj proceduri.