{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene dopune Zakona o krivičnom postupku

F
16.6.2011. u 16:51
0
3
Usvojene dopune Zakona o krivičnom postupku
0
Usvojene dopune Zakona o krivičnom postupku
Foto: Arhiv
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegati su usvojili dopune Zakona o krivičnom postuku i izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kojima će počiniocima lakših krivičnih djela biti omogućeno izdržavanje kazne u kućnom pritvoru s elektronskim nadzorom.
Ovim zakonom djelomično će biti riješen problem nedostatka mjesta u kazneno-popravnim ustanovama, dok će osuđenici u kućnom pritivoru biti nadzirani uz pomoć elektronskih narukvica. Oko 80 posto svih izrečenih sankcija odnosi na kaznu zatvora do jedne godine, a ovi zakoni imat će bolje vaspitne efekte na počinioce lakših krivičnih djela.

Delegati su usvojili i izmjene Zakona o obligacionim odnosima te izmjene Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima kao i izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, čime je omogućeno upošljavanje oko 200 policijskih službenika s višim činovima.

Usvojene su i izmjene Zakona o izmirenju obaveza na osnovu stare devizne štednje kao i izmjene Zakona o porezu na dohodak, ali i izmjene i dopune Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH te izmjene Zakona o advokaturi.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, o kojem se treba izjasniti i Predstavnički dom jer je rok za otkup stanova certifikatima s 31. decembra 2011. produžen do 30. juna 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: